Primiți cu poveștile de Crăciun? Azi vă dezvăluim povestea unui cântec care a făcut înconjurul lumii și care dă startul sărbătorilor de Crăciun. Să aruncăm un ochi la un important festival de Crăciun din Austria – Festivalul Salzburg Advent.
Silent night, holy night
All is calm, all is bright…
Știai că acest renumit colind este de proveniență austriacă? În original acesta se numește „Stille Nacht, heilige Nacht” iar locul de naștere este satul Oberndorf, aflat la o distanță de doar 20 km de Salzburg.
Colindul a luat naștere că urmare a dorinței preotului satului, Josef Mohr, de a oferi enoriașilor un fundal muzical, pentru slujba Ajunului.
În acea perioadă, Salzburg trecea printr-o perioada destul de grea, comerțul cu sare fiind practic suspendat din cauza Războaielor Napoleoniene.
Satul nu avea bani nici măcar pentru repararea orgii bisericii. Dorind să le ofere sătenilor o slujba deosebită, Mohr a apelat la Franz Gruber pentru a compune o melodie pe care să pună versurile deja scrise de el.
Astfel, pentru prima dată, în Ajunul Crăciunului din anul 1818, într-un mic sătuc austriac au răsunat ritmurile colindului „Silent Night”.
În anul 1854, Frederick William IV, Regele Prusiei, a auzit acest colind cântat în Biserica Imperială din Berlin. Fiind fermecat de puterea cântecului a declarat că trebuie să fie primul colind cântat la toate concertele de Crăciun ce aveau să fie organizate în Prusia.
În anul 1906, o inundație a distrus Biserica Sf. Nicolae, unde a fost cântat pentru prima dată colindul, însă în locul ei a fost ridicată o capela memorială, Capela Silent Night, ce a devenit vedeta vederilor de Crăciun și fotografiilor turiștilor.
În fața Capelei este organizat anual un Târg de Crăciun, unde localnicii întâmpină turiștii cu decorațiuni, vin fiert și castane coapte. În fiecare an, în această perioadă, renumitul colind reușește să întoarcă roată timpului și să o oprească în anul 1818, adică acum fix 200 de ani!
Un loc unde colindul va fi celebrat anul acesta cum se cuvine este Salzburg Advent Festival, ce datează din anul 1946.
În luna decembrie a acelui an, Tobi Reiser, muzician, cântăreț și protector al culturii folk, și câțiva dintre prietenii săi s-au adunat într-o sală friguroasă, pentru a-i încânta cu melodii tradiționale pe cei aproximativ 50 de spectatori.
Cu timpul, numărul spectatorilor a crescut, în anul 1950 având loc, în Kaisersaal der Residenz, primul eveniment oficial.
Cum și această sală devenea neîncăpătoare, doi ani mai târziu festivalul a fost mutat în „Aula Academică” a Universității din Salzburg.
Fascinația pentru eveniment a continuat să crească, spectatorii fiind nerăbdători să vadă spectacolele artiștilor care readuceau frumusețea tradițiilor de iarnă ori de câte ori urcau pe scenă.
În anul 1930, festivalul s-a mutat în locația unde este organizat și astăzi, pe scena Sălii Mare de Spectacole.
Aici sunt puse în scenă spectacole de muzică folk tradițională și piese de teatru, la acestea participând peste 200 de muzicieni, cântăreți, actori și „copiii-păstori”.
Glasurile celor care cânta muzică tradițională, scenele care amintesc de o lume demult apusă dar veșnic prezentă în sufletele oamenilor, atmosfera caldă, ce îi învăluie pe toți cei care aleg să devină spectatori ai festivalului, toate acestea contribuie la descoperirea spiritului Crăciunului.