Travel & Beauty

Foam rollers – ce sunt și cum te ajută să-ți menții condiția fizică

Ce sunt rolele de spumă?

Role de diferite dimensiuni și durități, cu ajutorul cărora se efectuează exerciții fizice. Ca lungime, rolele au în general în jur de 1 metru și 15 centimetri diametru. Există și role de dimensiuni mai mici, utile celor ce vor să le transporte, dar la fel de eficiente. Rolele au densități diferite, cele mai dure fiind adecvate persoanelor experimentate. Există, de asemenea, role cu striații, pentru a stimula diverse puncte dureroase.

Exercițiile cu role vizează detensionarea fasciei, pentru îmbunătățirea mobilității și diminuarea durerilor musculare.

 

Ce este fascia?

Fascia este un țesut conjunctiv elastic și subțire care îmbracă și asigură susținerea tuturor structurilor organismului, în special a mușchilor. Se spune că traumatismele, lipsa activității fizice sau agenții infecțioși pot afecta flexibilitatea acesteia, ducând la rigiditate în mișcări, durere și circulație redusă a sângelui. Inflamarea fasciei duce la îngroșarea acestui țesut, creând tensiune musculară și ducând la apariția unor „noduri” dureroase sau puncte de tensiune. Aici intervin rolele, a căror sarcină este lucrul cu aceste „noduri” dureroase.

 

Eficacitatea rolelor de spumă

Există studii care arată că exercițiile cu rolele de spumă în combinație cu exerciții de stretching îmbunătățesc flexiunea șoldului, eliberează tensiunea din banda ilio-tibiala (structură fascială de țesut fibros, prezentă de-a lungul părții superioare exterioare a piciorului), favorizează extensia coloanei și alungirea mușchilor adductori. Alte studii arată că exercițiile cu rolele de spumă nu aduc beneficii tuturor mușchilor adductori. Singura modalitate de a descoperi dacă îți sunt de ajutor aceste exerciții este să le încerci.

 

Când și cum folosim rolele

Dacă simți că îți lipsește flexibilitatea sau ești adeptul antrenamentelor dure, rolele îți pot fi de ajutor. Poți face exercițiile înainte de antrenamente, pe post de încălzire sau după antrenamente, ca mod de relaxare. Deși le numim exerciții, ele de fapt sunt o formă de automasaj, prin urmare nu sunt foarte solicitante.

Există două moduri de aplicare a acestui automasaj: activ sau pasiv. În cazul variantei active, atunci când descoperi un punct dureros, aplici o ușoară presiune cu rola asupra lui prin diverse mișcări ale corpului, în timp ce varianta pasivă presupune să rămâi complet relaxat.

Exercițiile vizează detensionarea punctelor dureroase din gambe, cvadriceps, mușchii adductori, banda ilio-tibială, mușchiul piriform, marele dorsal, trapez și bicepși.

Ca regulă generală, exercițiile pornesc din partea inferioară a corpului și urcă treptat până la bicepși. Prima ședință poate fi destul de dureroasă și poți descoperi că nu toate grupele musculare vor necesita aceeași atenție. Consecvența este mai importantă decât intensitatea exercițiilor, așa că pentru a vedea rezultate e bine să repeți de 3 ori pe săptămână. Odată ce descoperi punctele dureroase, păstrează presiunea asupra acestora timp de 20-30 de secunde sau până simți detensionarea, după care te poți muta asupra altui segment muscular.

Atenție! Persoanele cu probleme de circulație sau probleme ale articulațiilor sunt sfătuite să se consulte cu medicul înainte de a începe acest gen de exerciții.

Apelează la un trainer în primele ședințe care îți va arăta cum să efectuezi corect mișcările.