Acum că am acoperit în mare toate aspectele ce privesc abordarea unui regim alimentar, fie că motivația este sportul sau stilul de viață, mai rămân de menționat câțiva factori care ne pot face viața mai ușoară sau dimpotrivă, ne pot pune la încercare voința atunci când dorim să facem o schimbare: oamenii din jurul nostru.
Așa că astăzi m-am gândit să povestim puțin despre ce numesc eu grupurile de suport.
Cu toții – eu una sigur! – urmărim pe canalele de socializare, în presă sau din orice altă sursă la îndemână, diverse grupuri sau persoane, care au adoptat un stil alimentar asemănător celui pe care îl practicăm sau ni-l dorim. Motivele sunt multiple. De la a afla lucruri noi despre beneficii, la rețete sau detalii tehnice despre cum se țin corect unele regimuri, mai ales pentru cei care fac sport și vor să intre în detalii pe partea de nutriție.
Pentru mine însă, contează la fel de mult, să mă regăsesc în problemele și provocările frecvente de care se lovesc și ceilalți, mai ales că de multe ori ni se pare că numai nouă ne este greu, uitând că de fapt ne comparăm cu veterani ai regimului respectiv care au în spate ani de experiență culinară într-un anume stil de viață.
Și cum este greu să îți găsești singur calea și inițial experimentăm un pic din de toate, e bine să aveți o gamă largă de surse de inspirație.
Eu fac parte din grupuri de practicanți regim keto, intermitent fasting (cei care renunță la una până la două mese pe zi), paleo, vegetarieni, raw-vegani, lacto-ovo-vegetarieni. Pentru că eu sunt puțin din toți.
În pauzele de alergare stau mai keto, evitând să mănânc carbohidrați foarte mulți, însă odată ce încep antrenamentele trebuie să revin la dulce păstrând însă și carnea pentru proteină fără a ridica prea sus grăsimea.
Câte bordeie, atâtea obiceiuri, cum vine vorba, și am avut plăcerea să dau de rețete si experiențe foarte interesante în toate aceste grupuri culegând informațiile care îmi priesc mie.
Bun. Urmărim, ne documentăm și începem să punem în practică.
De multe ori o schimbare alimentară nu e ușor de făcut. Foamea, poftele, obișnuința ne dau bătăi serioase de cap și trebuie un plus de motivație, abstinență și putere să o iei de la capăt de câte ori este nevoie ca până la urmă să stabilizezi situația.
Dar ce se întâmplă când ești înconjurat de oameni care mereu te îndeamnă la delăsare, mai mult sau mai puțin conștient sau intenționat?
„Hai măi că merge să bagi și tu un burger azi, toată săptămâna mănânci ca sihaștrii. Mai ai un pic și te hirotonisești, pune mâna și mai bagă și tu o bere, un mic!” sau „Băi da’ tu nu mai mănânci carne deloc? Nu mori măi din două- trei clătite, hai că exagerezi! Cum să mănânci atât de puțin, stai să numeri tot ce bagi în gură, asta nu mai e viață!”
De cele mai multe ori astfel de comentarii vin de la cei apropiați care nu sunt obișnuiți să te vadă foarte calculat și atent la ce și cât mănânci.
O schimbare din asta „mofturoasă” poate să fie interpretată greșit ca o exagerare sau ca o formă de înfometare ca să slăbești, nu ca o încercare de educare și înțelegere a nevoilor organismului.
Până la urmă cred că suntem cu toții de acord – la mine cel puțin așa se întâmplă – că nu mai putem, ca acum 15 ani, să mâncăm fără număr și să nu ne îngrășăm.
Da, am prietene care au un metabolism feroce, mănâncă orice, oricând și nu se îngrașă. Eu n-am norocul acela așa că profit de faptul că sunt pasionată de sport și vreau sa maximizez tot ce se poate pe partea asta inclusiv, alimentația. Ar fi și păcat să-ți dai cu stângul în dreptul și să nu beneficiezi de tot ce are de oferit o viață de sportiv, chiar și amator!
Acestea fiind spuse, aș vrea să vă prezint cel mai recent grup de suport, reunit din scurt, prin prisma faptului că suntem toți fani alergare, mâncare și adidas Runners București, unde ne întâlnim de cele mai multe ori.
Cum, datorită paginii mele de Facebook Imperfect Choices inițial am avut parte de comentarii exact ca cele menționate mai sus, în variate forme și manifestări, am început ușor – ușor să invit o parte din prieteni la mine să gătim împreună încât să experimentăm cot la cot în bucătărie dar și la masă ce înseamnă să mănânci … păi, ca mine.
Numele articolului este chiar numele grupului. L-am ales la plezneală ca să pot ține legătura cu ei pe WhatsApp. Vi-i prezint pe Alexandru, Mihai, Loredana, Andreea si Sorin.
De când am gătit împreună am rămas foarte activi pe grup și ne-am descoperit mai bine pe partea de alimentație și nu numai.
Andreea este vegetariană de ceva ani și la fel ca mine, pasionată să facă mâncarea să arate bine în farfurie.
Mihai face niște combinații de ne lasă pe toți mască, dar fiecare are dreptul să combine ton cu praz, ce treabă avem noi!
Alex a scos țipla de la cuptor și a umplut frigiderul de când l-am făcut să mănânce mai mult, iar Lore, deși este a doua „grasă” din grup pe lângă Andreea, e mare pofticioasă și s-a apucat de gătit mai serios de când se trezește cu telefonul plin de poze cu mâncare încă de la prima oră.
De Sorin nu mai zic! Trebuie angajat. Gătește, spală vase și mănâncă sănătos. Se duce la sală și din când în când trage cam tare și se mai accidentează, dar așa e el, turbulent.
De la la Alex am descoperit pudra proteică din care îmi fac acum clătite.
Andreea mi-a furnizat poridge proteic iar Mihai mai face drumuri pe la magazine naturiste și ne aprovizionează cu lapte smântânos de cocos, Lore este adepta pastelor îndeajuns cât să ne bage în boală cu câte o rețetă de paste cu creveți să ne ia foamea mai devreme.
Și pentru că ne-am învățat cu binele, facem cu rândul la adus prăjituri de casă după alergările lungi.
Acum fie vorba între noi, avem și mame pe care le mai sacrificăm pentru astfel de „petreceri.”
Mama lui Alex ne-a trimis plăcintă cu dovleac și brînză sărată care a fost mâncată direct din portbagaj la caserolă – sunt foarte bine primite când ești fomist venit de la muncă și după o alergare de minim 12km!
Mama mea ne-a trimis prăjitură cu fructe, iar Mihai a venit cu o plăcintă cu varză într-o joi seară. Contează mult să ai aceeași înțelegere atât despre mâncare cât și despre alergare (și despre datul în bară cu bunătăți dacă se impune).
Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului
Vă las în compania câtorva frânturi de conversație de pe grup, să vedeți singuri dinamica unor oameni puși pe șotii și pe mâncat, povestit despre sport, ultimii adidași la modă, dar și despre susținere, ridicat de moral și făcut mișto.
Orice început nou cere obișnuință, atât din partea noastră cât și a celor din jur. Și cum ne ia timp și nouă, așa le va lua timp și celorlalți să nu mai comenteze alegerile voastre.
Nu trebuie să ne ducem în extreme și nici să ne marginalizăm ca un cal cu ochelari.
Se întâmplă ca pe parcursul acestei experiențe, multe din comentarii să fie de fapt sfaturi bine intenționate și folositoare.
Educația în alimentație e și ea un fel de școala alergării. Practicată corect aduce multe beneficii. În timp, cu răbdare și într-un mediu motivant.
O să continuăm discuția în articolul viitor, tot pe această temă, dar ne vom apropia mai tare de familie. Pentru că nimic nu se compară cu mesele întinse de bunica sau de mama și cu tradiția lucrurilor făcute în casă versus „chimicalele” din magazine.
Dar cât să păstrăm din învățămintele părintești și cât să ne bazăm și pe mâncarea zilelor noastre?
Până atunci însă, o săptămână savuroasă și activă vă doresc!