Travel & Beauty

Ghidul brânzeturilor – Brie, brie, brie, toamnă gri

Ghidul brânzeturilor - Brie, brie, brie, toamnă gri

Vrei să încerci ceva nou?

Ce zici de Brie?

Nu te lăsa păcălit de crusta fină de mucegai și de mirosul neobișnuit. Îndrăznește să privești dincolo de înveliș. Pășește în interiorul moale, cu o aromă delicată.

Este un tip de brânză de origine franceză, supranumită regina brânzeturilor. Timpul său de preparare durează maxim 2 luni. Brie face parte din categoria brânzeturilor semitari. Adică este moale și cremoasă la interior, iar exteriorul este format dintr-o crustă de mucegai alb.

Deși nu pare, și crustă este comestibilă. Tot ea este cea care îți indică dacă brânza este în termen sau nu. Textura crustei trebuie să fie puțin sfărâmicioasă și oleacă amăruie. Suficient cât să apreciezi și mai mult interiorul cremos și fructat.

Pentru că nu are un gust foarte pregnant, se potrivește în diverse combinații.

Poți savura brânza Brie într-o mulțime de feluri. Pe grătar, întinsă pe pâine, în fondue sau îmbrăcată în aluat de patiserie. Sau franțuzește, ca atare, la finalul mesei.

Partenerii lui Brie

Nu știi alături de ce mai poți mânca această brânză? Iată câteva sugestii dintre care ești liber să le alegi doar pe cele care-ți surâd. Sau încearcă-le pe toate!

Pâine

Alune

Felii de mere și pere

Migdale

Miere

Struguri

Cidru

Riesling

Pinot Noir

Cum alegi o brânză Brie de calitate

Deși pare pretențioasă, nu are un miros respingător precum alte soiuri cu mucegai.

Textura este fermă la exterior și moale la interior, însă interiorul onctuos nu se „scurge”. Odată ce tai din ea, nu se mai maturează.

Legea franceză stipulează ca Brie de Meaux și Brie de Melun să fie făcute din lapte crud. Așadar, ce găsești în magazin, produs din lapte pasteurizat este diferit de un Brie adevărat. Caută totuși eticheta cu logo-ul european AOP (denumirea de origine protejată), care atestă proveniența brânzei.

Mănânc-o în termen de două zile de când ai tăiat-o. De fapt, nici nu e nevoie să-ți spun asta. Oricum nu vei reuși să-i reziști atât de mult timp.

Păstreaz-o în folie de plastic pentru a rămâne moale la interior.

Atenție!

Femeile însărcinate nu au voie să consume brânzeturi nepasteurizate. Așadar, un Brie făcut ca la carte nu este un tip de brânză recomandat în perioada sarcinii.

Bon appétit!