Interviu cu Monica Tarbă, vegan chef – Reflecții asupra bucătăriei sănătoase

Interviu cu Monica Tarbă, vegan chef - Reflecții asupra bucătăriei sănătoase - travelandbeauty.ro

Monica Tarbă este vegan chef, cu o experiență de 6 ani în domeniu.

A urmat cursurile Institutului de nutriție T. Colin
Campbell și a lucrat în diverse retreat-uri de yoga din Insulele Baleare.

În luna aprilie a organizat primul său retreat culinar, Bites of Bliss.

La mijlocul lui 2018 urmează a lansa prima sa carte de rețete vegane.

Este fondator al serviciului de catering VegiTales Ibiza.

Travel&Beauty: Vorbește-ne puțin despre tine și ceea ce faci. Care a fost parcursul tău carieristic și de ce te-ai îndreptat către bucătăria vegană și raw-vegană?

Monica Tarbă: Pasiunea pentru gătit am descoperit-o odată cu schimbarea dietei, acum aproximativ 6 ani, când am hotărât să înlocuiesc toate alimentele de origine animală cu legume, fructe, semințe, nuci și cereale.

A fost ceva nou, necunoscut, o provocare, la început neștiind prea bine cam cum o să decurgă lucrurile. La scurt timp, majoritatea din acesta petrecându-l în bucătărie, am descoperit ingrediente noi de care nu mai auzisem înainte. Am fost uimită de multitudinea de mâncăruri vegane ce se pot prepara. În fiecare zi pregăteam rețete noi și mă bucuram nespus să încerc gusturi și mâncăruri diferite.

M-am simțit imediat atrasă de creativitatea bucătariei vegane și de culorile vii ale legumelor și fructelor, de mirosurile ierburilor proaspete și de noul stil de viață abordat.

După aproximativ 2 ani, în vara anului 2014 am creat „Vegitales – Eat Right, Shine Bright”, o firmă de catering vegan în Ibiza, cu focus pe grupuri de participanți la retreat-uri de yoga și meditație. Toată lumea a fost plăcut impresionată de varietatea mâncărurilor pe care le experiementau. Iar fiecare participant a observat o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Cu toții se simțeau mai energici și mai fericiți.

În urma cererilor și încurajărilor primite, în vara anului 2017, am hotărât să adun toate mâncărurile favorite într-o carte de bucate intitulată VegiTales Kitchen – plant-based recipes prepared with love in Ibiza. În care cititorii pot găsi aproximativ 50 de rețete sănătoase, fără gluten ce se pot prepara pentru mic dejun, prânz sau cină, și de asemenea snack-uri și deserturi vegane și raw-vegane. Cartea va fi scoasă la vânzare în Mai 2018.

Interviu cu Monica Tarbă, vegan chef - Reflecții asupra bucătăriei sănătoase
Platou cu cârnați făcuți din fasole

După toți anii petrecuți în bucătaria vegană am descoperit cât de important este de fapt rolul alimentației în viața omului. Și cum fiecare decizie luată la ora mesei are un impact mare asupra mediului înconjurător și a celorlalte ființe. Ca să pot aprofunda cunosțintele pe partea aceasta am decis să mă înscriu la cursul „Plant-based Nutrition” din cadrul Centrului de Studiu pentru Nutriție T. Colin Campbell, al Universității ECornell din New York.

T. Colin Campbell este autorul cărții Studiul China. Una dintre cele mai citite și controversate cărți de nutriție de până acum. Iar cursul pe care l-am urmat are la bază singurul studiu făcut pe parcursul a mai bine de 30 de ani în care se observă relația dintre proteina animală (cazeina) și apariția cancerului.

Cursul „Plant-based Nutrition” explică relația dintre cele mai frecvente cauze de deces în lume și dieta. Din zece cauze, opt sunt influențate în cea mai mare parte de alimentație. Celelalte două cauze rămase neinfluențate de alimentație fiind sinuciderile și accidentele rutiere.

Din dorinta de a împărtăși cunosțintele acumulate în ultimii ani, gătind și experimentând în bucătarie, a luat naștere „Bites of Bliss – Plant-based Cooking Retreat”, o vacanță culinară unde participanții se pot bucura de 7 zile de relaxare și reconectare, combinate cu clase de gătit vegan unde pregătim împreună multe rețete gustoase și sănătoase și le dezvăluim participanților secretele bucatăriei VegiTales.

Următoarele destinații pentru „vacanțele culinare” sunt Ibiza și Bali, și sperăm într-un viitor apropiat să organizam aceste evenimente și în România.

Interviu cu Monica Tarbă, vegan chef - Reflecții asupra bucătăriei sănătoase - travelandbeauty.ro
Burger de avocado

Travel&Beauty: Susții agricultura locală și hrana sustenabilă. De ce au aceste lucruri o importanță atât de mare pentru tine?

Monica Tarbă: În ziua de astăzi suntem mult mai conștienți de importanța hranei și a stilului de viață. Mulți dintre noi încearcă să fie mai conștienți cu produsele consumate și impactul pe care îl au asupra mediului.

Consumul excesiv de alimente de origine animală poate afecta sănătatea și are un mare impact asupra poluării mediului înconjurător și al resurselor marine. Creșterea animalelor necesitând cantități enorme de apă față de agricultură. Adoptând o dietă vegană, reduci amprenta ta asupra apei cu 60%.

Prin diversitatea mâncărurilor vegane sănătoase și delicioase pe care le pregătesc în bucătaria „VegiTales” doresc să arăt tuturor că este foarte ușor să ne adaptăm la o dietă vegană și că nu este absolut deloc nevoie de proteina animală pentru a avea o sănătate optimă.

Click pe numărul 2 pentru continuarea interviului

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.