Travel & Beauty

Istoria condimentelor

Condimentele nu ar trebui să lipsească din nicio casă, ele sunt cea mai bună alegere atunci când ne propunem să mâncăm sănătos și renunțăm la sare sau zahăr. În trecut, se credea că ele aduc noroc în dragoste sau vindecare grabnică celor care le foloseau. Multe condimente – cum ar fi piperul sau vanilia – valorau greutatea lor în aur, iar acest lucru a dus la numeroase conflicte între diferite popoare pentru găsirea celui mai bun furnizor sau a celei mai bune rute de mirodenii.

Dar ce sunt, de fapt, condimentele? Substanțe de natură minerală ori vegetală, sau un preparat din acestea care, adăugate unor produse alimentare sau preparate culinare, le conferă un gust sau o aromă specifice, contribuie la conservarea acestora, precum și la stimularea apetitului și a digestiei.

Condimentele erau folosite din cele mai vechi timpuri

Istoria condimentelor și a mirodeniilor este una foarte interesantă și captivantă. Mirodeniile și condimentele au fost menționate în scrierile foarte vechi, cum ar fi Epopeea lui Ghilgameș sau în Vechiul Testament. Ele au fost descoperite și în mormintele egiptene. Înainte de anul 3.000 î.Hr., mirodeniile erau folosite pentru îmbălsămare, având proprietăți de conservare.

În urmă cu 2.000 de ani, romanii au început să își cultive singuri mirodeniile. Iuliu Cezar a adus, în urma campaniilor sale, numeroase mirodenii și a reușit să spargă monopolul arab. Și Alexandru cel Mare a adus in Europa piperul, în campaniile sale în Persia și India. În Evul Mediu, comerțul cu mirodenii era controlat de Imperiul Otoman. Pentru greci, folosirea mirodeniilor era un semn de prosperitate.

Condimentele nu erau folosite doar la mâncare, ci erau vaporizate în aer printr-un sistem foarte sofisticat. În Antichitate, folosirea mirodeniilor în bucătărie aveau ca scop schimbarea gustului mâncării și  alternarea culorii. De asemenea, acestea erau și un bun indicator al aparteneței sociale. Oamenii săraci foloseau mai puține condimente și, de cele mai multe ori, le cultivau singuri.

Astăzi, pentru mulți dintre noi, condimentele sunt simple ingrediente pentru prepararea unor mâncăruri delicioase. Dar ele înseamnă  mai mult decât atât. Mirodeniile sunt folosite în diverse afecțiuni cu care omenirea se confruntă de mii de ani.

Câteva dintre cele mai bune condimente din lume

Nucșoara – ajută creierul, combate oboseala si insomnia

Mulți spun că este mai mult decât un condiment. În anii 1600 era considerată un leac miraculos contra ciumei, care a ucis 35.000 de oameni, în Londra acelor vremuri. Era cultivată cu precădere pe insula Banda din Indonezia. Apoi a fost cultivată în Franța, fiind adusă de guvernatorul francez Pierre Poivre. Francezii au extins cultivarea nucșoarei și în alte insule, iar producția mondială a crescut. În zilele noastre, nucșoara se cultivă în special în vestul Indiei, iar localnicii o adaugă în special la deserturi.

De altfel, nucșoara are multe beneficii:

– este tonic pentru creier, ajută la combaterea oboselii și a stresului, favorizează digestia, combate insomnia
– este un ingredient folosit la fabricarea pastei de dinți, deoarece contribuie la eliminarea bacteriilor din gură.
– combate insomnia: dacă nu reușiti să adormiți noaptea, beți o cană de lapte cald, la care adăugați o linguriță de praf de nucșoară.
– în cazul în care suferiți de dureri articulare, dureri musculare sau artrită, aplicați ulei de nucșoară pe zonele afectate
– face pielea mai fină și mai sănătoasă.

Scorțisoara – stimulează memoria și combate tusea

Este folosită din timpuri îndepărtate. În Evul Mediu, scorțisoara era foarte des folosită în sosuri, dar și în parfumarea vinului. În Ceylon, la începutul secolului al XVII-lea, olandezii au emis un ordin privind plantarea copacilor de scorțișoară, iar cine îl încălca era pedepsit cu moartea.

Are foarte multe avantaje:

– este foarte bogată în antioxidanți, care mențin tinerețea și înlătură stresul.
– stimulează memoria, încetinește căderea părului, echilibrează glicemia, stimulează insulina și joacă un rol important în prevenirea diabetului. Medicii recomandă infuzia de scorțișoară, îndulcită cu miere. Se consumă de trei ori pe zi, pentru un tonus bun și relaxare.
– este folosită și pentru combaterea tusei uscate- se dizolvă câteva bețișoare de scorțișoară într-o cană cu apă rece, după care se bea conținutul.

Atenție! Scorțisoara nu este recomandată feneilor însărcinate și copiilor.

Piperul – tratează gripa și laringita

Piperul era folosit în diverse feluri de mâncare din cele mai vechi timpuri. Multă vreme a fost denumit regele condimentelor, fiind originar din India. În vechime, piperul era considerat aurul negru. Se spune că, în acea perioadă, unii oameni obișnuiau să își plătească datoriile în boabe de piper, iar valoarea unui nobil era dată de cantitatea de piper pe care acesta o deținea.

Grecii foloseau piperul în scop terapeutic, pentru combaterea unor afecțiuni cum ar fi constipația, bolile de inima, dureri ale articulațiilor. Romanii erau încântați de gustul picant pe care piperul îl oferea mâncării. În perioada medievală, piperul era considerat un lux. Așa se explică sensul unor expresii ca: „preț piperat”, „scump ca piperul”. În Asia, piperul era folosit în caz de răceli, diabet, anemie sau boli respiratorii.

Alte avantaje ale consumului de piper:

– facilitează eliminarea mucozităților, este dezinfectant și are efecte benefice împotriva laringitei (în 250 ml apă clocotită, adăugați 20 de boabe de piper și doi căței de usturoi, îndulciți lichidul cu miere și consumați această băutură de trei ori pe zi)
– este antibiotic și antideparazitar intestinal
– este afrodiziac, tonic și vasodilatator
– este un bun diuretic și ajută organismul să elimine toxinele

Vanilia – un puternic afrodiziac, interzis în bucătăria mănăstirilor

Este una dintre cele mai populare arome din lumea întreagă, fiind fructul unei orhidee tropicale.  A fost folosită pentru prima dată în Mexic. Aztecii o foloseau ca ingredient într-o băutură în care mai adăugau cacao și miere. Spaniolii au adus, apoi, vanilia în Europa. În zilele noastre, cea mai mare cantitate de vanilie este produsă în Madagascar, Reunion și Insulele Comore, precum și în Mexic și Indonezia.

De mii de ani, vanilia este cunoscută pentru puternicul efect afrodiziac, fapt confirmat de un studiu realizat în Germania, în anul 1962.  Vanilia nu este lipsită de calități medicinale. Se presupune că aroma de vanilie ar exacerba simțurile acesta fiind, probabil, motivul pentru care vanilia nu este permisă în bucătăria mănăstirilor, pentru a nu induce un comportament desfrânat.

Beneficiile vaniliei sunt:

– favorizează digestia, combate diareea, calmează sistemul nervos
– are proprietăți antiseptice, excitante și stimulatoare
– are un rol important în apărarea organismului împotriva micozelor, are efect fungicid și antimicrobian
– inhibă formarea de cheaguri în sânge
– reduce conţinutul de colesterol nociv (LDL) şi depozitele grase din jurul ficatului, inimii şi aorte
– este folosită în industria cosmetică.

Primele parfumuri devenite celebre au fost „Parfum á la Marechale“ şi „Jicky“, realizate prin combinarea vaniliei cu cumarina. Este materia primă folosită pentru prepararea unor săpunuri, detergenți sau creme.