Kombucha este un ceai fermentat despre care se crede că provine din nord-estul Chinei, deși este consumat și în Rusia și estul Europei.
Această băutură are numeroase beneficii pentru sănătate. printre care se numără faptul că reduce riscurile bolilor cardiace, este bogat în probiotice și antioxidanți.
Avantajul acestei băuturi este că poate căpăta orice gust preferi, în funcție de ingredientele cu care va fermenta.
Monica Tarbă, vegan chef, ne dezvăluie rețeta sa delicioasă de Kombucha, pe care o puteți regăsi și în cartea sa, Vegi Tales Kitchen.
Ingredientele necesare:
– o ciupercă Kombucha de mărimea unei palme
– 8 pliculețe de ceai verde organic (Monica prefer marca Yogi Tea)
– 4 litri de apă filtrată
– 2 căni de zahăr brun organic
Arome opționale: 2 cm de ghimbir/ sucul a două codițe de lemongrass
Cum procedăm:
Pune cei 4 litri de apă la fiert, într-o oală mare.
Atunci cînd apa începe să fiarbă, ia oala de pe foc și adaugă înăuntru pliclețele de ceai.
După o oră scoate pliculețe de ceai și lasă ceaiul să se răcească.
Doar atunci când ceaiul s-a răcit complet, pune-l într-un borcan mare.
Cu ajutorul unei linguri de lemn, pune ciuperca în borcan și apoi acoperă capul cu un tifon.
Aveți grijă ca ciuperca de Kombucha să nu intre în contact cu metale! Acest lucru o va ucide!
Pune borcanul într-un loc întunecat, precum un dulap sau o debara și lasă totul la fermentat între 2-4 săptămâni, după gust.
Poți bea ceaiul cu un pai, pentru a nu fi nevoit să îndepărtezi ciuperca.
Atunci când obții nivelul de fermentație dorit poți adăugat ghimbir , suc de lemongrass, sau orice altă combinație dorită de tine.
Băutura se depozitează apoi în frigider, într-un recipient închis ermetic.