Travel & Beauty

Les Films de Cannes à Bucarest: 10 filme de văzut

Image via pagina de Facebook a festivalului

Cel mai important eveniment cinematografic al toamnei își va deschide în curând porțile. Travel & Beauty a selectat pentru ține 10 titluri pe care nu ar trebui să le ratezi.

Sfatul nostru – luați-vă din timp bilete, pentru că se vând ca pâinea caldă!

Image via IMDB

Everybody Knows

Filmul care deschide oficial festivalul este o producție iraniană în regia lui Asghar Fahrad, fiind totodată filmul care a deschis și marele festival de la Cannes.

În Everybody knows Penelope Cruz și Javier Bardem își dau replica, narând povestea Laurei, care călătorește împreună cu copiii săi în satul natal din Spania.

Aici, un eveniment neașteptat transformă vizita într-un sir de probleme pe care de abia așteptăm să le descoperim.

Image via IMDB

Shoplifters

Al doilea film ce nu trebuie ratat este, desigur, mare câștigător al Palme d’Or-ului din această ediție.

Japonezul Kore-Eda HIROKAZU, prezent la Cannes pentru a șaptea oară, a pus în imagini povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Image via IMDB

The Man Who Killed Don Quixote

Un film pentru care Terry Gilliam, regizorul, a așteptat până în ultima clipă sentința unui tribunal francez pentru a putea fi prezentat, în afara competiției, ca film de închidere a festivalului de la Cannes.

Filmul spune povestea lui Toby, un tânăr regizor de reclame cinic și dezabuzat, care se trezește prins în capcanele imaginației nebunești a unui bătrân pantofar spaniol convins că este Don Quixote.

Image via IMDB

Burning

Inspirat din universul literar al prolificului Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

Filmul, regizat de sud-coreeanul Lee CHANG-DONG, a fost recompensat cu premiul FIPRESCI și premiul Vulcan, pentru scenografie.

Image via IMDB

The Wild Pear Tree

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan nu se află la prima participare la Cannes, dimpotrivă.

Filmul său anterior, Winter Sleep, i-a adus un Palme d’Or!

De data asta ne spune povestea lui Sinan, un tânăr cu veleități de scriitor, care se întoarce în satul natal și face tot posibilul să strângă bani pentru a fi publicat.

Image via IMDB

ROMA

Cel mai recent film în regia lui Alfonso CUARÓN (Gravity, Y tu mama tambien) este totodată cel mai personal proiect al regizorului, fiind inspirat de femeile din copilăria sa.

Roma este o cronică a celui mai tulburat an din viețile membrilor unei familii din clasa mijlocie a orașului Mexico City în 1970.

Un film emoționant care a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția.

Image via IMDB

Climax

Câțiva dansatori se adună într-o clădire goală a unei școli, pentru a repeta pe parcursul unei nopți de iarnă.

Noaptea se transformă însă într-un coșmar, când află că odată cu sangria au înghițit și LSD.

Cum să reziști unei asemenea descrieri? Dacă va mai spunem că autorul este controversatul Gaspar Noe, autorul unor filme precum Irreversible, Enter the Void sau Love atunci probabil că știți deja cu ce avem de-a face.

Image via IMDB

BlacKkKlansman

Ne-a trezit interesul și BlacKkKlansman, cel mai nou film marca Spike Lee, care abordează tema rasismului.

Este vorba de o adaptare după memoriile lui Ron Stallworth, un polițist afro-american din Colorado care a reușit să se infiltreze în filiala locală a Ku Klux Klan.

În distribuție apar John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington, și Adam Driver. Filmul a câștigat Marelui Premiu al Juriului.

Image via IMDB

Touch me Not

Un film românesc care a stârnit deja controverse dar care i-a adus regizoarei Adina Pintilie premiul cel mare – Ursul de Aur, la Festivalul de film de la Berlin.

Un film cu accente experimentale care privește către modul în care putem găsi intimitatea în cele mai neașteptate feluri și la cum putem iubi pe altcineva fără a ne pierde pe noi înșine.

The Hollywood Reporter a numit filmul: „Un tur de forță captivant. O explorare deschizătoare de orizonturi a sexualității. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate”.

Image via IMDB

DOGMAN

Mateo Garrone își plasează acțiunea noului său film într-o suburbie italiană dezolantă.

Aici, Marcello, un frizer pentru câini apreciat de toată lumea, e martor la întoarcerea din închisoare a prietenului său Simoncino, un fost boxeur dependent de cocaină, care începe să terorizeze cartierul.

Marcello se lasă angrenat, împotriva voinței lui, într-o rețea a crimei.

Înainte de a pune la cale o răzbunare feroce, el învață pe propria piele ce înseamnă trădarea și abandonul.

Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru interpretare masculină în cadrul festivalului de la Cannes de anul acesta.