O excursie în Japonia reprezintă o experiență unică iar printre lucrurile pe care nu le vei uita este mâncarea. Știai că mâncarea tradiţională japoneză (denumită și Washoku) este inclusă în Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO?
Când vine vorba de mâncarea japoneză, tradiționalul sushi e primul lucru care îți vine în minte, nu-i așa? Dar, ca orice om curios și cu mintea deschisă, ai să vrei să încerci și alte bunătăți. Pentru că bucătăria japoneză e mult mai complexă decât atât.
Și unde mai pui că este foarte sănătoasă! Iată câteva mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Japonia.
Pentru a simplifică viața străinilor majoritatea restaurantelor au expuse felurile de mâncare realizate din plastic, în vitrină. Astfel, poți să comanzi arătând pur și simplu cu mâna spre felul dorit. Pregătește bețișoarele și să înceapă festinul!
Sushi
Încearcă sushi pregătit de bucătarii niponi care studiază ani întregi să aducă gătitul la rang de artă.
Cel mai bine e să-l servești într-un local de tipul running sushi.
E amuzant cum trec bucățele de sushi pe o bandă precum ce ape care vin bagajele la aeroport. Tot ce-ai de făcut este să plăteșți un preț fix.
Vei primi automat sos de soia și wasabi (hrean japonez).
Shabu-shabu sau Sukiyaki
Cele două fac parte din preparatele pregătite direct în fața ta, într-o oală mare aflată pe masă. Un fel de mâncare interactivă, la care participi în mod direct.
Dacă ai să comanzi acest feluri, vei primi un platou cu felii subțiri de carne crudă.
Le apuci cu bețișoarele și le scufunzi într-o oală cu supă condimentată, cu legume și ciuperci, până fierb.Le poți servi cu garnitură de salată, legume și orez.
Tepanyaki
Și tepanyaki este un fel de mâncare care se prepară în fața consumatorului.
De data asta carnea, fructele de mare și legumele sunt preparate în fața ta pe un grătar imens.
Spectacolul în sine merită toți banii, iar mâncarea este delicioasă!
Onigiri
Un preparat simplu, pe care îl poți cumpăra și din magazine, ca pe un snack.
Se prezintă sub forma unei mingiuțe din orez alb învelit într-o foaie de alge uscată.
Orezul este amestecat cu pește uscat și susan, umplut cu diverse, apoi modelat în formă de triunghi.
Sashimi
O altă mâncare care trebuie neapărat să o încerci în Japonia este sashimi.
Pe scurt, pește sau fructe de mare crude, servite cu sos de soia, wasabi sau ghimbir.
Tempura
Un șnițel pufos din carne sau legume prăjite în ou, înmuiat în sos de soia, cu ridichi și ghimbir.
Poți încerca și niște Shitake Tempura, ciuperci shiitake preparate cum am povestit mai sus.
Okonomiyaki sau Pizza japoneză
O specialitate din Osaka este Okonomiyaki, o omletă umplută cu de toate, numită adesea pizza japoneză.
Tradus cuvânt cu cuvânt, „Okonomi” înseamnă „gust” iaryaki „prăjit”.
Takoyaki
Tot în Osaka ai șansa să guști și Takoyaki, mingiuțe de cocă umplute cu pui de caracatiță.
Ți se vor topi în gură!
Ramen
Este vorba de niște tăieței delicioși, disponibili în două feluri – Soba (subțiri) și Udon (groși).
Ambele feluri pot conține carne de porc, vită sau fructe de mare într-o zeamă gustoasă cu legume și condimente.
Vei remarca mai mult ca sigur zgomotul provocat de sorbitul supei și al tăiețeilor.
Să nu te mire, pentru că aici, în țara politeței desăvârșite, a sorbi zgomotos, este ceva natural.
Yakitori
Frigărui de pui sau vită în stil japonez, pregătite la grătar tradițional și servite cu garnitură de orez.
Miso soup
Este deliciu culinar japonez care se bucură de multă popularitate în întreaga lume, în special în rândul vegetarienilor.
Supa miso este o supă tradițională japoneză cu tofu, alge de mare și ceapă verde.
Bento Box
Dacă nu-ți permiți să mănânci zilnic la restaurant, poți cumpăra din orice supermaket un bento box.
Este vorba de o gustare tipic japoneză, portabilă, servită de obicei dintr-o cutie specială.
Cutia conține unprânz cu orez, carne sau pește, legume și murături, pe care îl poți încălzi direct în magazin.