Dacă doriți să impresionați invitații la masa de Crăciun, încercați o rețetă delicioasă: piept de rață cu miere de lavandă. Nu este foarte greu de preparat! Pentru un plus de savoare, o puteți consuma cu o salată de legume preparate la cuptor.
Pieptul de rață este o delicatesă și trebuie preparat cu atenție pentru a vă bucura din plin de savoarea lui. Secretul acestui preparat este să folosiți piept de rață proaspăt. În cazul în care este congelat, acesta ar trebui să fie lăsat să se descongeleze treptat, de preferință în frigider.
Mierea de lavandă este considerată cea mai bună miere din lume, spun apicultorii. Este un produs prețios, care păstrează aroma delicată a florilor de lavandă. Este foarte parfumată, iar gustul ei diferă în funcție de sursa florilor, unele sortimente de lavandă au un gust ușor amărui, pentru acest tip de miere, albinele adună aproximativ 70 de tipuri de polen. Mierea de lavandă are multiple beneficii: acționează în cazul epuizării fizice și psihice, a bolilor hepatice și pulmonare, a carențelor de vitamine ori multiminerale. Atenție: mierea de lavandă trebuie păstrată în locuri răcoroase, fără umezeală. Când este expusă la temperaturi ridicate, mierea de lavandă își poate modifica mirosul.
De ce aveți nevoie:
piept de rață, două bucăți
un vârf de cuțit de sare
un vârf de cuțit de piper
2 linguri de sos de soia
2 linguri de vin alb
o linguriță de ghimbir
3-4 linguri de miere de lavandă
o jumătate de cană de supă de pui
o linguriță zeamă de lămâie
2 linguri de ulei
o lingură de sos de tomate
Cum se prepară:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Spălați foarte bine pieptul de rață și apoi crestați-l ușor cu cuțitul, fără sa fie prea adânc.
Presărați deasupra sare și piper.
Încingeți uleiul într-o cratiță la foc mediu și puneți bucățile de piept de rață la prăjit timp de 4-5 minute, până când capătă o culoare ușor maronie.
Transferați totul într-un alt vas, pe care îl băgați la cuptor, la o temperatură de 70 de grade Celsius.
După 5-6 minute, scoateți bucățile de piept de rață, acoperiți-le cu folie de aluminiu și lăsați-le deoparte.
În cratiță puneți supa de pui, sosul de soia, ghimbirul, mierea, sosul de tomate și zeama de lămâie. Se pune pe foc și se lasă aproximativ doua minute, amestecând continuu.
Se desfac bucățile de piept de rață din folie și se așează pe un platou, iar deasupra se pune sosul preparat anterior.
Poftă bună!
Un pont: În cazul în care pieptul de rață este mai gras, atunci când îl puneți la prăjit, îndepărtați surplusul din grăsime care s-a scurs în tigaie și lăsați doar câteva linguri. Suplimentul de grăsime poate fi păstrat la frigider într-un borcan și poate fi folosit la aromarea orezului ori a altor preparate.