Problemele părului sau ale pielii capului le poți trata la domiciliu cu ajutorul ingredientelor naturale. Starea părului și a pielii capului este strâns legată de stilul tău de viață și de atenția pe care o acorzi îngrijirii tale corporale.
Pentru a avea un păr sănătos trebuie să ai grijă în primul rând ce alimente consumi și să încerci să te orientezi spre cele bogate în proteine, caroten, acizi grași esențiali, fier, siliciu, zinc, precum și vitaminele B (mai ales biotina), C și E. Evită pe cât posibil băuturile carbogazoase, care acidulează sângele și pot duce la pierderea mineralelor din păr. De asemenea, exercițiile fizice regulate îmbunătățesc circulația pielii capului și furnizează numeroși nutrienți foliculilor de păr.
Iată câteva idei de măști de păr pe care le poți prepara la tine acasă din ingrediente naturale și care te vor ajuta să-ți menții sănătatea pielii capului și a firului de păr:
– O loțiune cu proteine preparată în casă îți redă strălucirea părului. Bate un ou în jumătate de cană de apă caldă, întinde compoziția pe păr după ce te-ai șamponat și lasă cinci minute să acționeze, apoi clătește-te. Sau, aplică amestecul înainte de culcare și lasă-l toată noaptea, pentru ca dimineața să te speli cu șampon.
– Ideale pentru pielea capului sunt uleiurile esențiale de geraniu, levănțică sau ienupăr. Dacă ai pielea capului roșie sau iritată adaugă 2 picături de ulei de geraniu și de levănțică și una de ulei esențial de santal la 2 lingurițe de ulei de măsline sau migdale dulci. Aplică loțiunea rezultată pe părțile aferente și lasă să acționeze peste noapte. Dimineața spală-te cu șampon.
– Pentru pielea uscată, amestecă 3 picături de ulei de levănțică, 3 de geraniu și 2 de santal cu 5 lingurițe de ulei de măsline, de migdale dulci sau alt ulei presat la rece.
– Un masaj cu plante sau ulei aromat te ajută să îndepărtezi tensiunea din mușchii capului și să îți îmbunătățești circulația. Folosește ceai de urzică sau de brusture sau un tonic preparat din 3 picături de ulei de rozmarin și de ylang ylang, 2 de cedru libanez, ½ linguriță de votcă și 5 lingurițe de apă de flori de portocal.
– Pentru a scăpa de excesul de sebum, clătește-ți părul cu apă distilată la care ai adăugat o jumătate de lămâie stoarsă.
– Pentru ca părul tău să capete strălucire și pentru a scăpa de vârfurile despicate întinde pe cap 1 lingură de ulei de ricin cu vârful degetelor, cu două ore înainte de a te șampona.
– Fierbe 4 linguri de cimbru uscat în 2 căni de apă și răcește compoziția. Aplică pe pielea capului curată și umedă pentru a trata mătreața.
Astfel, pentru a avea un păr sănătos acordă atenție îngrijirii zilnice a acestuia. Evită să folosești prea mult uscătorul de păr, bigudiuri electrice sau aparate de ondulat părul și nu aplica aer foarte cald aproape de cap. Părul uscat sau deteriorat trebuie uscat în mod natural. Folosește produse naturale care dau strălucire părului tău și te ajută ca pielea capului să arate cât mai bine.