Travel & Beauty

Mere coapte cu scorțișoară

Una dintre cele mai simple rețete este mărul la cuptor cu scorțișoară. Prepararea nu durează mult, iar acest desert este unul delicios, sănătos, necostisitor și perfect pentru anotimpul rece. Combinația de măr cu scorțișoară este fantastică în reglarea metabolismului, pentru că atât mărul, cât și scorțișoara, au multe beneficii. Mirosul delicat al merelor coapte cu scorțișoară are un efect foarte plăcut, aproape că acest desert este o rețetă de aromoterapie completă. De multe ori, acest miros se asociază cu mirosul Crăciunului. 

Mărul copt este o sursă bună de potasiu – mineral ce nu este afectat de prelucrarea termică și care poate să prevină anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, artrita ori bolile renale. Un măr copt conține 5 grame de fibre, ceea ce reprezintă 19% din doza zilnică recomadată de specialiști. Secretul este ca merele să fie coapte direct cu coajă. Cu cât merele se coc mai puțin și coaja rămâne mai puțin inactă, cu atât vor conține mai multe fibre.  De asemenea, merele conțin antioxidanți care reduc riscul de boli cardiovasculare, cancer și alte afecțiuni cronice.
Scorțișoara – este bogată în antioxidanți, stimulează memoria și sistemul imunitar, fiind cunoscută pentru proprietățile sale antivirale și antimicrobiene.
Atenție, insă: nutriționiștii spun că, în cazul celor mici, scorțișoara nu ar trebui consumată în cantități mari!
Cum se prepară merele coapte cu scorțișoară
Pentru a prepara acest desert, aveși nevoie de unul-două mere, doua linguri de miere, puțin unt, o lingură de scorțisoară și miez de nucă (opțional)
 
  1. Se spală unul sau două mere și se curăță de cotoare, scoțânu-i semințele. În cazul în care doriți să scurtați timpul de coacere, trebuie să tăiați merele în jumătăți.
  2. Amestecați într-un bol scorțișoara și nuca.
  3. Ungeți un vas termorezitent ori o tavă cu unt și așezați merele (ori jumătățile) unul lângă altul, cu scorbitura în sus.
  4. Umpleți merele cu amestecul preparat anterior.
  5. Introduceți tava (vasul) în cuptorul preîncălzit la 200 de grade și lăsați-l la copt aproximativ 30 -40 de minute, până se rumenesc
  6. Scoateți merele din cuptor și lăsați-le să se răcească un pic.
  7. Se așează pe o farfurie și se stropesc cu miere. Mierea va forma mici perluțe pe suprafața merelor, ca un șirag de globuri de iarnă.
  8. Se consumă călduțe. Poftă bună!
Mulți spun că acest desert are puterea de a schimba starea de dispoziție, tocmai de aceea este o mâncare pe care o pot consuma, împreună, părinții și copiii. Nu aveți cum să nu fiți cuceriți de gustul dulce-acrișor al acestui desert, combinat cu o senzație de bucurie simplă și molipsitoare, atunci când simțiți mirosul de măr copt, combinat cu cel de scorțisoară.