Însă cum am început să alerg, frigiderul devine noua mea atracție turistică! Și aici începe joaca de-a calculele și adaptarea. La început este mai greu, e adevărat.
„Exclus, nu pot să mănânc doar 50 gr de cereale! Ador cerealele!” sau „doar o felie de brânză de 30gr! Da’ hai să renunțăm la toate atunci că asta nu e viață și așa am renunțat la o groază pentru alergatul ăsta!” (citându-mă de anul trecut!) – în condițiile în care 100 gr de cereale nu scad sub 360 de calorii, iar brânza sub 260 (low fat este pe undeva la 190).
Odată sărit acest prag și fiind consecvenți în cântărirea cantităților astfel încât peste zi să stăm în numărul de calorii propuse, stomacul se micșorează și senzația de foame nu mai persistă. Vă săturați din mesele astea „mici.”
În zilele cu antrenament, în funcție de efortul depus, mănânc oriunde între 2.000 – 2.500 calorii, lăsând un deficit nu mai mare de 200-300 calorii acolo unde se poate. Sâmbătă spre exemplu, am consumat 2.300 calorii în urma unei alergări lungi de 42 km pe dealuri și am mâncat doar 2.500.
Calculul este simplu: eu îmi calculez metabolismul de bază la 1.500 calorii (adică caloriile arse doar ca sa trăim cum zic eu) plus mișcarea de peste zi/antrenamentele.
Deci sâmbătă ca să trăiesc și să alerg aveam nevoie de 1500 + 2300 = 3.800 calorii. Din care eu am mâncat doar 2.500 rămânând cu un deficit foarte mare de 1.300 calorii. Dar nu pot fizic să mănânc atât, având în vedere că 3.800 calorii în mod normal e mâncarea mea pe două zile. Însă în zilele care au urmat, am mâncat mai mult de 1,800 ca să reduc cât mai rapid acest deficit.
Să ne înțelegem, 3.800 calorii se pot face foarte ușor băgând o porție de bulz cu ou și bacon plus o porție mare de papanași cu smântână și dulceață de fructe de pădure. Dar nutrienții ar fi complet anapoda și recuperarea musculară ar avea de suferit. Aș avea foarte mulți carbohidrați (mămăligă, făinoasele din papanași), grăsime cu duiumul (ou, bacon, uleiul de la prăjit papanași, smântână) și prea puțină proteină (ou, bacon, smântână). În plus combinațiile bune ar trebuie să fie: carbs + proteină sau grăsime + proteină. Aici aș avea mulți carbs și multă grăsime. V-am făcut capul calendar sau trebuie să continui?
Am să concluzionez înainte să renunțați fără măcar să începeți o planificare cu gândul că sigur nu e pentru voi treaba asta, prin a vă spune că se poate și că este o problemă de adaptare.
Puteți mânca orice atâta timp cât faceți asta în cantități moderate și nu faceți din cheat day o poveste repetată patru zile din șapte.
Pentru cei care sunt și mai activi, a vă hrăni organismul cu cele necesare încât să continuați să faceți ceea ce vă place într-un mod sănătos, fără anemii și demineralizări, crampe și căderi de calciu, o atenție sporită la aportul de nutrienți este cu atât mai importantă.
Nu există o regulă de aur de cum trebuie făcute lucrurile pentru a vă stabili o alimentație proprie stilului de viață. Există însă câteva reguli de bază apropo de combinațiile pe care le facem (menționate mai sus) și mai ales de cantități. Și eu adaptez, mai fac un pas înainte, unul înapoi. Până la urmă nu sunt nutritionist, dar încerc să învăț și să adaptez știința asta vastă la nevoile mele, la poftele mele și modul meu de a trăi. Citiți, încercați și nu renunțați!
Acestea fiind spuse, o săptămână savuroasă și activă vă doresc!