Travel & Beauty

Mihaela Mihăescu ne învață cum să scăpăm de mătreață

Dacă mătreața vă dă bătăi mari de cap, nu ar trebui să intrați în panică. Această afecțiune se manifestă la aproape jumătate din populația planetei, este adevărat, bărbații au cel mai mult de suferit din pricina asta. Pentru a scăpa de mătreață, trebuie să urmați câțiva pași simpli. Câteva sugestii are hair stylistul Mihaela Mihaescu.

Ce este mătreața?

Mătreața este formată din mici bucăți de piele detașate de pe scalp, care cad pe păr sub forma unor scuame. Este asociată de obicei cu fungi înmulțiți în exces. Acest lucru provoacă un real disconfort, în majoritatea cazurilor fiind vizibilă.

„Sunt două tipuri de mătreață,” spune Mihaela Mihăescu. „Mătreață uscată și mătreață uleioasă, trebuie oarecum să știm să depistăm exact timpul pe care îl avem, ca să alegem metodele potrivite de a o trata”.

Mătreața grasă se formează pe un scalp cu exces de sebum, în timp ce mătreața uscată apare pe un scalp cu deficit de sebum.

Există forme mai ușoare ale mătreții, când aceasta este prezentă la rădăcina firului de păr. Și forme mai accentuate ale mătreții, când este prezentă pe toată lungimea firului de păr (în cele mai multe cazuri cade pe umeri).

Deși mătreața nu este o afecțiune gravă, ea produce neplăceri din punct de vedere estetic și afectează negativ psihicul multor persoane, care se simt complexate.

Totuși, înainte de a vă trata de mătreață, ar trebui să fiți sigură că suferiți de această afecțiune. Uneori, mătreața poate fi confundată cu o piele a capului mai uscată, în acest caz tratamentul este diferit.

De ce apare mătreața?

Sunt multe femei care își pun această întrebare și caută un răspuns, mai ales când folosesc un șampon scump, se spală corect pe păr și au un stil de viață sănătos.

Principala cauză a apariţiei mătreţii este pielea uscată a capului. În acest caz, trebuie să folosiți cu un şampon hidratant.

Mătreaţa mai apare la persoanele cărora li se îngraşă foarte tare părul. Aspectul gras şi murdar al firului de păr apare din cauza faptului că părul nu a fost bine șamponat și clătit, astfel încât sebumul secretat interacţionează cu anumite ingrediente din produsele cosmetice, luând naştere mătreaţa.

De asemenea, pe lista cauzelor care duc la apariția mătreții sunt dereglările hormonale, stresul, dermatita seboreică, transpiraţia excesivă, temperaturile scăzute sau umezeala crescută

Sfaturile hairstylistului Mihaela Mihăescu pentru combaterea mătreții

1. Aspirina te scapă de mătreată!

Banala aspirină este o armă imbatabilă în combaterea mătreții.

Rețeta este foarte simplă: topim una, două sau chiar trei aspirine, în funcție de concentrația pe care ne-o dorim într-un pahar cu apă.

Diluăm foarte bine pastilele și apoi tamponăm scalpul cu ajutorul unei dischete. După aproximativ o jumătate de oră, se clătește părul.

Aceasta rețetă este foarte eficientă în cazul în care mătreața apare din cauza unei bacterii.

2. Schimbă șamponul și fii atentă la oxidantul de la vopsea!

În cazul în care mătreața apare după ce ați schimbat un șampon, este posibil ca acesta să fie mai agresiv decât cel pe care îl foloseați până acum.

Mătreața ar putea să apară din cauza unui vopsit excesiv, când se aplică o vopsea cu un oxidant mare, care are ca efect uscarea foarte tare a scalpului, fapt care determină apariția mătreții.

Așadar, mare atenție unde vă vopsiți și la cine apelați pentru a realiza acest lucru.

3. Mătreața uscată se elimină cu vitaminele A și E

În cazul în care aveți mătreață uscată, puteți folosi un mix de vitamine.

Combinați vitamina A și vitamina E uleioase și aplicați acest amestec pe scalp, timp de 15-20 de minute.

Folosiți această metodă atât timp cât este nevoie, până scăpați definitiv de mătreață.

Din păcate, aceste remedii nu functionează pentru alte probleme mai complicate, cum ar fi psoriazisul.

4. Și mierea combate mătreața

Mierea este foarte bună pentru combaterea mătreții, ea are un puternic rol antibacterian.

Procedeul este foarte simplu și se realizeaza rapid. Aplicați miere pe scalp, lăsați-o să acționeze timp de aproximativ zece minute și după aceea clătiți foarte bine.

De altfel, în Egiptul Antic, mierea de albine era cel mai popular remediu, fiind menționată de 500 de ori în 900 de tratamente naturiste.

 

Mihaela Mihăescu este un cunoscut hair stylist și make-up artist din România.

Are peste 17 ani de experiență în domeniul hair stylingul și peste 12 în cel al make-upului. În trecut, a absolvit o academie pentru hair styling din Florența.

Aceasta lucrează cu vedete precum Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva, Bianca Sârbu, Adina Halas, având de asemenea diverse colaborări în televiziune, în cadrul unor emisiuni precum Vorbește lumea, X Factor, Antena Star.