Dacă îți plac țările cu natură intactă și ești un călător în formă, atunci în Norvegia chiar ai ce vedea. De la fiorduri până la noaptea polară și Aurora Boreală, de la moștenirea vikingă până la campionii moderni la ski, de la pește până la reni și elani, Norvegia înseamnă varietate pentru cei cu tărie de caracter.
Ești pregătit, călătorule?
Norvegia este împărțită în 5 zone principale (Norvegia de Sud, de Nord – care include și insulele Svalbard, de Est, de Vest și Centrală).
Ce vizităm?
Orașele
Oslo
Capitala norvegiană nu e cel mai frumos oraș al Norvegiei dar merită vizitată pentru natura de neîntrecut și muzeele de talie mondială.
Oslo este un oraș care are tot ce te-ai aștepta de la o metropolă scandinavă.
Inclusiv nivelul de trai ridicat și prețurile pe măsură.
În rândul principalelor atracții ale capitalei se numără Muzeul Corăbiilor Vikinge și celebra Operă – o clădire reprezentativă pentru arhitectură modernă scandinavă, de pe al cărei acoperiș poți admira panorama asupra orașului.
Bergen
Bergen este poarta către fiorduri. Un oraș magnific, al doilea mare oras din Norvegia si totodata unul dintre cele mai pitoresti orasele de munte.
Larvik
Îți place handbalul? Atunci nu rata ocazia de a vedea în acțiune multe din campioanele mondiale și olimpice, întrucât Norvegia e campioana lumii la handbal feminin, iar la echipa din Larvik poți găsi multe jucătoarele emblematice ale acestui sport.
Trondheim
Vizitează și vechea capitală a Norvegiei, un orășel de poveste cu căsuțe extrem de colorate și primitoare.
Natură
Fiordurile
Poți porni într-o croazieră să le vezi pe toate. Însăși capitală e situată pe fiordul Oslo.
Pune pe lista în special Fiordul Geiranger, ramura sudică a fiordului Stor din vestul Norvegiei, tăiat adânc în rocă, o adevărată minune între minuni.
Fiordurile din Norvegia sunt declarate parte din Patrimoniul Universal UNESCO – deci iată un motiv în plus să le vizitezi!
NordCap
Puțini ajung până în cel mai nordic punct al continentului european, dar și când ajung, nu regretă!
Pentru că aici peisajele depășesc imaginația. Soarele stă deasupra orizontului începând din 12 mai până pe 1 august, și sub orizont de la 19 noiembrie până pe 25 ianuarie.
Soarele de la miezul nopții
Uneori, în unele părți ale țării, ai lumina 24 de ore din 24. Interesant, nu? Poți să te bucuri de festivalurile și croazierele lansate în onoarea „soarelui de la miezul nopții”.
Pulpit’s Rock
O stânca de 604 metri, abruptă și solitară, de pe care poți să vezi toată priveliștea care ți se așterne la picioare, în Lysefjorden.
Trolltunga (Troll’s tongue)
O stânca extinsă mult asupra prăpastiei, la 700 de metri înălțime deasupra apei; de pe care poți admira fantastica panoramă înspre lacul Ringedalsvatnet.
Evenimente
Zilele Păcii la Oslo au loc în preajma decernării Premiilor Nobel, în fiecare an în jur de 10 decembrie.
Festivalul Northern Lights – unul din cele mai importante festivaluri de muzică din Europa
St. Hallvard’s Day – pe 15 mai – sărbătoarea patronului spiritual al orașului Oslo, o perioadă perfectă ca să prinzi orașul în sărbătoare.
Ce mâncăruri tradiționale să încerci în Norvegia
În timpul unui city break în Norvegia, n-o să-ți recomandăm să mănânci friptură de balenă (deși ai putea), dar poți să încerci Smørbrød – sandvișuri tipic norvegiene, făcute de obicei cu file de peste afumat.
Iar la pește norvegienii chiar se pricep! Poți să încerci toate felurile de peste și fructe de mare, iar cu specific norvegian – friptură din carne de elan sau de ren.
Vremea
Cea mai bună vreme în care să-ți planifici un city break în Norvegia este vara – iunie și iulie.
Atunci prinzi și „Midnight Sun” – când ai soare în cea mai mare parte din zi, în sudul Norvegiei, iar în nord ai chiar 24/24.
În a doua jumătate din iulie și în august se aglomerează puțin, iar lunile din extra-sezon în care ai putea să mergi sunt mai și septembrie, în care vremea este încă bună.
Octombrie e o alternativă discretă, dar bună: vara s-a terminat, sezonul de ski n-a început încă, iar vremea e încă prietenoasă.
Doar dacă eșți temerar și mergi la ski – alege martie. Cât despre ianuarie și februarie… chiar vrei? Pregătește atunci haine groase și formă fizică de invidiat.
Ce haine să iei cu tine
Dacă plănuiești o vacanță în Norvegia, e bine să te îmbraci cu mai multe straturi.
Temperatura variază foarte mult pe parcursul zilei, așa că trebuie să poți da jos o geacă subțire sau unul-două pulovere.
Un polar n-ar fi rău (seara poate fi destul de răcoare) iar o geacă subțire de ploaie te ferește de surprize.