Situat pe cursul inferior al râului cu același nume, mai exact în partea de sud a țării, județul Olt reprezintă un important punct de atracție turistică.
Iată cinci locuri pe care le poți descoperi dacă ajungi în acest colț de țară.
-
Podul de peste Olt
Leagă orașul Slatina de Găneasa, este un simbol al ambiției și al curajului (a fost nevoie de foarte multă muncă de-a lungul anilor pentru ca podul să fie unul strașnic). De pe acest pod te poți bucura de priveliștea Oltului, care găzduiește de mai mulți ani zeci de lebede.
-
Casa memorială Nicolae Titulescu
O găsești în localitatea cu același nume. Potrivit inscripției de pe pavilionul de la intrare, casa a fost construită în anul 1910 în semn de respect față de arhitectura tradițională românească. Stilul arhitectural reunește elemente din întregul spațiu al Olteniei. Aici poți admira obiectele personale, piese de mobilier, fotografii și documente, care au aparținut marelui om politic Nicolae Titulescu. Nu ezita să te oprești şi aici pentru că puțină istorie nu strică niciodată.
-
Mergi neapărat la Atletul albanez
Gelaterie situată în Slatina pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Afacerea, veche tradiție neîntreruptă de peste 320 de ani, aparține familiei Memish, originară din Albania, care făcea negoț în zona Olteniei încă din anul 1700. Rețetele sunt un secret pentru toată lumea și sunt transmise din tată în fiu. Cofetăria te îmbie încă de la intrare cu vitrinele ei doldora de halviță, înghețată, sarailii, baclava, rahat cu nucă, bragă și citronadă. De-a lungul istoriei mari personalități precum Charles de Gaulle, Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Amza Pellea și mulți alții au trecut pragul acestei gelaterii pentru a se delecta cu bunătățile tradițional balcanice. Astfel, dacă vrei să savurezi un desert plin de istorie, mergi la Atletul Albanez.
-
Dealul Grădiște
Locul unde spui „DA” la înălțime – este cunoscut pentru priveliştea splendidă pe care o oferă asupra orașului Slatina, o perspectivă la 360°. Pe platforma dealului, înalt de 600 de metri, se află Casa Căsătoriilor precum și cel mai mare drapel al României din regiune. Deci, dacă ești pasionat de fotografie şi de peisagistică, acum vei știi unde găsești locul potrivit pentru imortalizarea celor mai frumoase amintiri. Iar dacă ți-ai găsit jumătatea, este locația cea mai potrivită pentru a face pasul cel mare.
-
Mănăstirea Clocociov de pe malul Oltului
Este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale care străjuiește de veacuri aceste locuri. Istoria spune că ar fi ctitoria domnitorului Mihai Viteazul care a și înzestrat-o cu podoabe alese. Mănăstirea adăpostește și un muzeu unde poți vedea o importantă colecție de artă veche românească care cuprinde icoane vechi, piese de artă decorativă, argintării, țesături, sculpturi în lemn și broderii, cărți cu ilustrații gravate în lemn, colecție de mare valoare istorică și culturală ce evocă diverse momente din trecut.
Județul Olt este o destinație turistică atractivă, încărcată de istorie, care merită din plin să fie descoperită. Mai mult, reprezintă un punct de interes pentru pasionații de pescuit, barajele de pe Olt fiind recunoscute pentru practicarea pescuitului.
De asemenea, festivalurile naționale ale datinilor și obiceiurilor sau multiplele evenimente locale cu iz istorico-popular, cum ar fi Festivalul Călușul Românesc, Oltenii și Restul Lumii pot reprezenta un motiv în plus pentru a vizitate aceste locuri.