Travel & Beauty

Obiective din România, incluse în patrimoniul UNESCO

Sucevița, sursa foto: Pinterest

România mai are puterea să impresioneze!

O țară simplă, cu un trecut tumultos, dar care reușește să fascineze și astăzi! Iar, UNESCO nu a rămas indiferent!

Există câteva obiective turistice românești a căror faimă a ajuns peste hotare și care se bucură de protecția patrimoniului mondial UNESCO.

Pe lista monumentelor protejate UNESCO un loc fruntaș îl ocupă frumoasele mănăstiri din nordul Moldovei.

sursa foto: Pinterest

Printre acestea (în total sunt 8 la număr), cele mai cunoscute sunt Voroneț și Humor.

Construite cu multă măiestrie și sub atenta supraveghere a voievozilor români, mănăstirile, care la vremea aceea serveau și ca lăcaș de cult dar și ca fortărețe la vreme de restriște, reușesc și astăzi să atragă un număr impresionant de turiști și credincioși.

Iată că după mai bine de șase secole, frescele care îmbracă pereții exteriori ai mănăstirilor încă amintesc de perioada de glorie a Bizanțului.

Și nu cred ca există pui de român care să nu fi auzit de celebrul albastru de Voroneț.

Frescele din interiorul mânăstirii Voroneț, sursa foto: Pinterest

Ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, mănăstirea Voroneț se impune grație acestei nuanțe de albastru, o nuanță caldă, unică, fără seamăn precum ctitorul ei.

Atât albastrul pereților cât și culorile care îmbracă chipurile sfinților îți dau senzația că ei sunt aievea și că în orice clipă se pot desprinde de pe pereții reci pentru a-ți povesti despre dulceața raiului.

Roșu este culoarea predominantă folosită în frescele de la mânăstirea Humor, sursa foto: Pinterest

Dacă Voronețul impresionează prin albastru, mănăstirea Humor te fascinează cu „roșul”…celebrele fresce în care predomină „roșul de Humor” sunt remarcabile capodopere picturale, păstrate și bine conservate încă de pe vremea voievodului Petru Rareș.

Aceste perle rare, pe care vitejii voievozi le-au lăsat moștenire „urmașilor urmașilor” stau ca mărturie a gloriei unui popor măreț și a unor vremuri demult apuse.

Sarmisegetuza Regia, sursa foto: Pinterest

Sub protecția patrimoniului UNESCO se află și cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Sunt șase la număr, cea mai reprezentativă și mai impunătoare fiind Sarmizegetusa Regia.

Fost centru politic, militar, administrativ și religios, cetatea este situată pe o stâncă, fiind și un important punct de observare și supraveghere.

Cetatea era prevăzută cu un uimitor sistem de canalizare și surprinzător, dar adevărat, drumurile erau pavate cu piatră.

Ca mărturii ale civilizației dacice stau și obiectele descoperite de arheologi: monede dacice din aur și un vas funerar care ar fii aparținut lui Decebal. În centrul cetății se află Marele Sanctuar. Mulți cercetători susțin că acest loc este încărcat de energii stranii sau că ar fi chiar un loc magic.

Legende sunt multe….mergi descoperă-le!

Așa arată de la înălțime cetatea Costești Blidaru, sursa foto: Direct Booking

În ceea ce privește Cetatea Costești-Blidaru, aceasta a fost construită în secolul I î. Hr. ca principal punct de apărare al nucleului defensiv antiroman.

Cetatea se baza pe cele șase turnuri care străjuiau zidurile de piatră, fiind un adevărat așezământ strategic. Și nu e de mirare că a fost singura cetate care a ținut piept dușmanului și care nu s-a lăsat cucerită.

Ulterior soldații, care rezistaseră asediului, au abandonat-o în momentul în care au epuizat resursele de apă şi de hrană.

Frumoasa cetate s-a păstrat mai bine față de celelalte șase. Înconjurată de o pădure de foioase, întinsă și deasă, cocoțată pe un vârf de munte, peisajul pe care îl oferă cetatea te lasă fără cuvinte.

Deci, nu mai aștepta să îți descrie alții frumusețile naturii….îndrăzneşte să le explorezi!

România-o țară imperfect de perfectă, care mai are încă multe de oferit!

Trebuie doar să o descoperi!