Travel & Beauty

Paella cu fructe de mare

Gustoasa paella spaniolă, sursa foto: Le Creuset

Însorita Spanie este faimoasă pentru deliciile sale gastonomice care fac din acest loc un paradis al gurmanzilor iar una din specialitățile de aici este, indiscutabil, paella.

Nu trebuie să te duci până în Spania ca să gusti o paella ca la ea acasă, ci o poţi prepara chiar tu, simplu și eficient, la tine, în bucătărie.

Delicioasa Paella s-a născut în Valencia şi se prezintă sub forma unui amestec de orez cu pui, fructe de mare, chorizo (cârnați tradiționali picanți) sau pește, condimentat cu arome de tot felul. Denumirea de Paella vine de la numele tigăii speciale în care se prepară, o tigaie mare, cu pereţi joşi, ușor oblici, şi cu două toarte de care o poţi apuca mai ușor.

Această mâncare gustoasă şi sănătoasă pe baza de orez se poate găti în diverse feluri, lăsând şi loc pentru imaginaţie. Ingredientul minune care dă savoare și culoare acestui fel de mâncare este șofranul.

Paella despre care o să vă povestim azi este una clasică, cu de toate, din care nu lipsesc  fructele de mare.

Ingrediente (pentru 4 porții)

– 1 kg de fructe de mare

– 500 g de creveţi proaspeţi (e mai greu să găsiţi proaspeţi, dar merg şi cei congelaţi)

– 500 g midii (proaspete sau congelate)

– un piept de pui

– 1 ardei roşu

– o ceapă mare, tocată

– 2- 3 căţei de usturoi

– 300 de grame de mazăre congelată

– 3 roşii proaspete sau o cutie de roşii la conservă

– 3 ceşti de orez cu bob lung

– pătrunjel proaspăt

– 1/2 linguriţă de şofran

– sare şi piper după gust

Mod de preparare

Cel mai bun recipient în care poţi prepara o paella este o tigaie foarte mare, de teflon, sau un wok. Se toacă ceapa, usturoiul şi ardeiul roşu. Se taie pieptul de pui în bucăţele, se condimentează şi se pune la prăjit în ulei de măsline. Fructele de mare se rumenesc şi ele separat, apoi se alătură puiului.

Între timp se călesc ceapă, usturoiul şi ardeiul, după care se adaugă şi roşiile. După aceea puneţi, puiul, fructele de mare şi midiile. Adăugaţi orezul şi mazărea, apoi 2 căni de apă fierbinte. Presăraţi deasupra puţin şofran.

Când apă începe să scadă, iar orezul se înmoaie, acoperă tigaia cu un capac şi lasă paella să fiarbă încă 10-15 minute. La final se presară pătrunjelul proaspăt. Puteți adăuga si câteva feliuțe de lâmaie, pentru gust și culoare.

Merge de minune cu un pahar de vin alb!

Puteți pregăti şi o paella vegetariană înlocuind carnea şi fructele de mare cu ciuperci.

Poftă bună!