Tradiționala pizza napolitană este un simbol al însoritei Italii și un deliciu care îți încântă de fiecare dată papilele gustative. Dacă în trecut faimoasa pizza servea drept mȃncare săracilor, astăzi se bucură de un succes răsunător în întreaga lume, fiind unul dintre cele mai îndrăgite și mai comandate feluri de mâncare. Ba chiar! Pizza napolitană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Originile ei sunt incerte. Se spune că ar fi apărut undeva în spațiul dintre vechile cetăți Pompei și Neapole. Alții susțin că era mâncarea de bază a egiptenilor și fenicienilor. Rețeta era destul de simplă, o pâine turtită, coaptă pe un disc de piatră, în genul foccaciei, unsă cu ulei de măsline, roșii sau condimente. Totuși un lucru este cert – istoria pizzei moderne s-a scris în orașul Napoli. Aici s-a deschis prima pizzerie din lume „Antica Pizzeria Port Albaʺ, unde pizza era coaptă într-un cuptor construit din rocă vulcanică de la muntele Vezuviu. Poate nu știai, dar pizzeria funcționează și astăzi.
Ceea ce face ca o pizza napolitană să fie una delicioasă este crusta subțire cu aromă de fum. Specific pizzei napolitane este și aluatul din făină de grȃu dur, iar cantitatea ingredientelor care o acoperă este una limitată, asta pentru a împiedica umezirea blatului.
Prima pizza adevărată a fost făcută de brutarul Raffeale Esposito în Napoli. Acesta a vrut să îmbunătățească gustul pȃinii plate, populară la vremea aceea, adăugȃnd brȃnză și busuioc.
Află că, de curând, « pizzaiolo » în traducere- arta de a prepara și de a deține secretele deliciosei pizza napolitană a intrat în patrimoniul UNESCO. Meritul le revine desigur pizzerilor italieni care au depus eforturi enorme pentru a impresiona juriul.
Îți garantăm că dacă ai un pic de imaginație și o rețetă bună de aluat pufos, îți va ieși si ție «una pizza napoletana deliziosa ».
Îți propunem o rețetă de blat de pizza al cărei rezultat final depinde doar de creativitatea ta.
Ingredientele de care ai nevoie pentru un blat pufos, ca puful de pui sunt:
- 400 de grame de făină
- o jumătate de pliculeț de drojdie
- 3 linguri de ulei
- 200 de mililitri de apă
- un praf de sare
- o linguriță de zahăr.
Iată cum trebuie să procedezi!
Cerne făina printr-o sită deasă pentru a o afâna.
Amestecă apoi zahărul cu drojdia, sarea şi făina, iar la final adaugă puţină apă călduță.
După ce ai omogenizat totul, frământă aluatul încorporând încetul cu încetul uleiul până rezultă un aluat elastic, destul de tare și care se desprinde ușor de pe degete.
Din coca rezultată, formează bucăţi mici, cât pumnul și lasă-le la dospit până își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, întinde-l cu sucitorul cât să acopere tava de pizza !
Apoi adaugă deasupra blatului ingredientele dorite. Lasă-l la cuptor aproximativ 20-25 de minute.
Buonissimo!
Pizza cu pesto și pui/Credit foto: damndelicious.net