Travel & Beauty

Rețete simple: Falafel cu sos de iaurt

Ingrediente pentru chiftelele de falafel:

• 1 conservă de năut
• 2 cepe medii tocate
• 5 linguri de pătrunjel verde, tocat
• 2 căței de usturoi zdrobiți
• 1/2 lingură de suc de lămâie
• 1 linguriță rasă de chimen
• 1/2 linguriță de sare
• 1/2 ceașcă de pesmet (1 ceașcă=250 ml)
• un vârf de cuțit de chilli

Ingrediente pentru sosul de iaurt:

• 125 ml iaurt grecesc
• 1 castravete cornișon
• 1 linguritță de mărar verde, tocat mărunt
• 1 lingură de maioneză
• 1 linguriță de tahini
• sare și piper, după gust

Preparare falafel:

În bolul unui procesor de bucătarie se adaugă năutul bine scurs, ceapa tocată, pătrunjelul, usturoiul, sucul de lămâie și mirodeniile. Mixați ingredientele până când acestea sunt bine omogenizate și formează o pastă umedă. Aveți grijă să nu amestecați prea mult!

Transferați amestecul de năut într-un castron mare și încorporați pesmetul. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la rece pentru 1-2 ore.

Dupa ce compoziția s-a răcit, spălați-vă bine mâinile și formați biluțe de cca. 2,5 – 3 cm (veți obține în jur de 9-10 chifteluțe de năut).

Chiftelele se vor prăji în uleiul încins timp de aproximativ 3 minute sau până devin aurii, apoi se transferă pe o farfurie cu hârtie de bucătarie, ce va absorbi uleiul în exces.

Preparare sos de iaurt:

Curățați castravetele, dați-l pe partea cea mai mica a răzătorii, puneți-l într-o sită și stoarceți tot lichidul.
Castravetele ras se amestecă cu iaurtul, tahini, puțin mărar, maioneză, sare și piper, după gust.

Serviți chiftelele de falafel după cum doriți: fie ca sandwich, cu salată sau cu lipie, legume și sos de iaurt sau ca aperitiv.