Ingrediente pentru aluat:
155 g făină
1 lingură de zahăr
un vârf de cuțit de sare
115 g de unt rece
1 lingură oțet din cidru de mere
30 ml apă rece (+ extra dacă este nevoie)
1 ou bătut și puțin zahăr – pentru uns aluatul
Ingrediente pentru umplutura de mere:
700g mere curățate și tăiate felii
1 lingură din zeama unei lămâi proaspăt stoarse
1/4 linguriță de scorțișoară
65 g zahăr
15 g unt
Ingrediente pentru sosul de caramel:
100 g zahăr
1/4 linguriță de sare
14 g unt
120 ml de smântână grasă pentru gătit
Cum preparăm aluatul:
Într-un castron mediu, combinați făina cernută cu zahărul și sarea.
Adăugați untul cubulețe și combinați-l în amestecul de făină folosind dosul unei furculițe, până când rămân numai bucăți de mărimea unei boabe de mazăre.
Încorporați oțetul din cidru de mere, apoi turnați treptat apa rece și amestecați cu mâinile până când aluatul începe să se formeze.
Adăugați mai multă apă, dacă este necesar și aluatul vi se pare prea uscat.
Aluatul de tartă nu trebuie să fie foarte lipicios.
Dați aluatului forma unei mingii, înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l la rece timp de cel puțin 30 de minute.
Între timp, pregătiți umplutura de mere:
Într-o tigaie mare la foc mediu, combinați merele tăiate felii, sucul de lămâie, scorțișoara și zahărul. Amestecați ocazional, până când merele sunt aproape moi, maxim 10 minute.
La final se adaugă untul și se amestecă pentru a se încorpora. Luați tigaia de pe foc și lăsați umplutura să se răceasca complet.
Preîncălziți apoi cuptorul la 220°C și puneți hârtie de pergament într-o tava de aragaz.
Pe o suprafață curată presărați puțină făină și întindeți aluatul într-un cerc de aproximativ 3 mm grosime, apoi rulați-l pe sucitor și transferați-l în tava pregătită.
Așezați umplutura de mere în centrul aluatului, lăsând marginile goale (de cca 5 cm), apoi îndoiți-le peste mere, câte o bucățică pe rând.
Ungeți marginea de aluat îndoită cu oul bătut după care presărați puțin zahăr și băgați tava în cuptorul preîncălzit pentru cca 25 de minute, până când crusta devine aurie.
Cât timp tarta este la cuptor, preparați sosul de caramel: într-un vas mic, combinați zahărul, sarea și untul. Lăsați cratița la foc mediu până când zaharul se dizolvă și se transformă în culoarea chihlimbarului, 2-3 minute.
Este foarte important să nu amestecați în acest moment compoziția, este suficient să faceți mișcări circulare cu cratița.
Cand ați observat culoarea mult așteptată, turnați smântâna pentru gătit și amestecați cu o lingură de lemn până aveți un sos cremos și fin.
Opriți focul și lăsați caramelul să se răcească ușor.
După ce tarta este gata, turnați sos caramel peste ea, tăiați-o în felii și savurați-o cât mai rapid fiindcă este demențială!