Unul dintre cele mai simple şi savuroase feluri de mâncare este risotto cu hribi. Un preparat deloc complicat şi adorat de întreaga familie. Timpul de preparare nu este mare iar reţeta este foarte simplă.
Orezul risotto si hribii fac, împreună, o combinaţie foarte apreciată în bucătărie. Hribii, ciupercile de culoare brun-gălbui, se mai numesc „aurul pădurilor”, iar francezii şi italienii plătesc sume frumuşele pentru ele. La noi, se gasesc în pădurile de la munte.
Risotto, preparat simplu sau ca garnitură pentru alte feluri de mâncare, este foarte gustos. Cel mai bun risotto trebuie să fie puţin cremos şi uşor de consumat. Multe gospodine ştiu un secret pentru prepararea lui: pentru o consistenţă şi mai cremoasă şi pentru un luciu deosebit, se adaugă un cub de unt sau câţiva stropi de ulei de măsline extravirgin.
De ce aveţi nevoie pentru a prepara risotto cu hribi:
o ceapă tocată mărunt
două rădăcini de ţelină, tocate mărunt
400 gr orez risotto
75 ml vin aln
sare, piper, pătrunjel – după gust
4 pumni mari de hribi, tăiaţi şi curăţaţi
1,5 litri zeamă fierbinte de la o supă de legume sau pui
1,5 litri zeamă fierbinte de la o supă de legume sau pui
zeama de la o lămâie
o linguriţă de unt
ulei de masline
un pumn de ciuperci uscate
două linguriţe de parmezan
două linguriţe de parmezan
1. Primul pas este să puneţi zeama de la supă într-o cratiţă şi o puneţi la foc mic. Între timp, adăugaţi ciupercile uscate într-un bol şi turnaţi peste ele zeamă fierbinte. Lasaţi-le câteva minute la înmuiat, după care tocaţi-le mărunt. Nu aruncaţi zeama în care au fost înmuiate.
2. Puneţi, apoi, ceapa şi ţelina tocate mărunt într-o cratiţă, la călit, cu puţin ulei de măsline. Lăsaţi-le la foc mic si amestecaţi din când în când. După zece minute, adăugaţi orezul şi daţi focul mare. Apoi, adăugaţi vinul şi continuaţi să amestecaţi, până când lichidul este absorbit de orez. Peste acest amestec, puneţi zeama în care s-au înmuiat ciupercile, apoi adăugaţi ciupercile mărunţite, puţină sare şi un polonic de zeama de la supă.
3. Pe măsură ce amestecul fierbe, mai adăugaţi câte un polonic cu supă, fiecare după ce cel anterior a fost absorbit. Continuaţi să amestecaţi foarte bine, timp de 30 de minute.
4. Puneţi hribii într-o tigaie de teflon sau pe un grătar, la rumenit. După ce s-au rumenit, adăugaţi-i într-un bol, puneţi apoi pătrunjelul, sarea si zeama de lămâie şi amestecaţi totul foarte bine.
5. Luaţi orezul de pe foc, puneţi totul într-un castron, adaugaţi sarea şi piperul după gust şi amestecaţi, apoi, cu unt si parmezan. Lăsaţi aproximativ trei minute, cu capacul pus, pentru a se întrepătrunde aromele.
6. Puneţi orezul astfel preparat pe o farfurie plata, alături de hribii, peste care se adaugă parmezanul şi câțiva stropi de ulei de măsline.
Pofta bună!