Quinoa este sămânța plantei Chenopodium quinoa, o pseudocereală și este înrudită cu spanacul, sfecla și amarantul. Este considerată un superaliment datorită aportului său crescut de nutrienți.
Semințele de quinoa sunt plate, ovale, iar culoarea poate varia de la galben deschis la negru. Textura este ușor crocantă, iar aroma poate varia de la dulce la amărui. Se consumă fiartă, adăugată în salate, supe, la micul dejun, sau încolțită.
Cu un indice glicemic scăzut, de doar 53 de unități, și bogată proteine, mangan, fosfor, fier, magneziu și zinc, fără gluten, și doar 120 de calorii/100 g (fiartă), quinoa este un aliment foarte sănătos și apreciat îndeosebi de vegetarieni.
Iată 3 propuneri ce încorporează quinoa, pentru fiecare dintre mesele principale ale zilei. Însă, înainte trebuie să menționăm că pentru fiecare dintre variante, pregătirea semințelor are loc în felul următor: quinoa se clătește bine cu apă rece, pentru îndepărtarea peliculei amare. O măsură de quinoa se fierbe cu două măsuri de apă. Se lasă acoperită la foc mic timp de 15 minute sau până se absoarbe tot lichidul, după care se stinge focul și se mai lasă 5 minute. Boabele astfel preparate se pot păstra la frigider acoperite timp de maxim o săptămâna.
Pentru micul-dejun
Se amestecă 100 de grame de iaurt, cu 3 linguri de quinoa preparată și un măr ras. Poți presăra scorțișoară pentru un plus de savoare. Mărul poate fi înlouit cu banană sau orice alt fruct preferat.
Prânz
Pui cu lămâie și quinoa
400 g piept de pui
200 g quinoa fiartă
Zeama de la o lămâie
3 căței de usturoi
1 linguriță semințe susan
1 linguriță semințe coriandru
1 ceapă verde
1 legătură de pătrunjel
1 lingură de ulei
Într-un bol, amestecă semințele de coriandru cu sucul de lămâie, uleiul și cățeii de usturoi zdrobiți, sare și piper. Pune pieptul de pui tăiat bucățele în acest sos și lasă-l la marinat pentru aproximativ un sfert de oră. Scurge cu grijă bucățelele de pui și frige-le în tigaie până se rumenesc ușor. La final, adaugă sosul în care s-a marinat puiul, și mai lasă-l la foc vreo 2 minute.
Cât se prăjește carnea, toacă mărunt ceapa verde și pătrunjelul. Într-un bol, amestecă-le cu quinoa.
Puiul se servește pe pat de quinoa, presărat cu semințe de susan.
Cina
Salată tabouleh cu quinoa și feta
200 g quinoa fiartă
zeama de la o lămâie
2 linguri de ulei de măsline
4 cepe verzi
1 legătură de mentă
1 legătură de pătrunjel
2 roșii
200 g brânză feta
Cepele, menta și pătrunjelul se toacă mărunt. Roșiile și brânza se taie cubulețe. Se amestecă ingredientele, mai puțin brânza, într-un bol, împreună cu zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se dă la rece. Când se servește, se încorporează cubulețele de brânză în salată.
Poftă bună!