Nu neglijați părul pe perioada iernii! Acesta este sfatul hair-stiliștilor, care spun că, în perioada rece, părul are suferit tot atât de mult ca pielea. Tocmai de aceea, părul trebuie să se bucure de o atenție deosebită pentru a nu deveni tern, tocit, lipsit de volum și de strălucire. Frigul, diferența de temperatură dintre exterior și interior, precum și aerul uscat agresează întotdeauna părul. Cum îngrijim părul în sezonul rece? Iată câteva sfaturi de îngrijire a părului, pe timpul iernii!
Părul uscat trebuie corect îngrijit
Pare paradoxal, dar primul sfat este legat de culoarea părului. În sezonul rece, optați pentru culori reci, cu o oarecare consistență. Evitați să decolorați părul, șuvițele și părul blond se usucă. în general, destul de tare. Oricum, în această perioadă, orice tip de păr are tendința de uscare (din cauza aerului cald din interior). Tocmai de aceea, este necesară o hidratare corespunzătoare.
În special iarna, părul are tendința să se electrizeze, din cauza căciulii. De altfel, electrizarea apare mai ales în cazul firului subțire și uscat. Cea mai bună metodă de a scăpa de electrizarea părului este hidratarea acestuia și o îngrijire corespunzătoare.
Un truc împotriva electrizării: înainte de a vă piptăna, pulverizați pe perie puțin fixativ.
Atenție la pălăriile sau căciulile pe care le folosiți pe timpul iernii. Materialele sintetice pot fi agresive pentru păr și îl pot electriza mult mai ușor!
Nu renunțați la balsam și mască!
De fiecare dată când vă spalați, alegeți un șampon de calitate și balsamul potrivit, adaptate nevoilor părului. Dacă vă vopsiți părul, alegeți întotdeauna produse speciale, care au rolul de a proteja vopseaua, dar și firul de păr. Țineți cont de faptul că balsamul nu este un produs care vă hrănește în mod special părul, el este conceput pentru a ajuta la descurcarea și coafarea mai ușoară a acestuia. Produsul cu rol important în nutriția și hidratarea părului este masca (hidratantă ori nutritivă), aceasta trebuie folosită, de obicei, o dată pe săptămână.
Un truc util: Atunci când folosiți balsamul sau masca, nu țineți capul în jos, pentru că cea mai hidratată parte a părului va fi ceafa. Aplicați aceste produse stând cu capul sus, fără să atingeți scalpul. Doar așa va avea eficiența dorită.
Masca se folosește cel puțin o dată pe săptămână: aplicați-o pe păr, udați un prosop înmuiat cu apă fierbinte, apoi îl stoarceți bine și puneți-l pe cap, ca un turban. Timpul de acționare este de 5 minute, apoi se clătește din abundență.
Uscătorul de păr, placa sau ondulatorul, folosite cât mai rar
Un alt sfat pentru îngrijirea părului este să apelați, cât mai rar posibil, la foehn. Încercați să uscați părul foarte bine cu ajutorul unui prosop. În acest fel, textura firului de păr nu va fi afectată. Placa, bigudiurile electrice ori ondulatoarele sunt inamici ai părului, tocmai de aceea este indicat să le folosiți mai rar sau chiar deloc. Stiliștii recomandă ca uscătorul de păr să fie folosit la o temperatură mai scăzută, în acest fel efectul asupra firului de păr va fi unul mai puțin agresiv.
Este foarte important ca înainte de a folosi aceste dispozitive de încălzire, să folosim produse speciale de protecție împotriva căldurii.
Iarna, părul are nevoie de mai mult volum
În timpul iernii, părul nu are mult vomul, din cauza faptului că afară, capul este acoperit. Puteți completa acest minus, folosind produse speciale, care să dea volum părului. În comerț se găsesc multe produse care dau volum părului, alegeți-l pe cel care vi se potrivește cel mai bine.
De asemenea, căldura artificială și căciula pe care o purtăm pe timpul iernii afectează scalpul.
Pentru a scăpa de cojițele care ar putea să apară pe scalp, pe timpul iernii, este indicat să folosim un șampon împotriva mătreții. Părul uscat pornește de la vârfuri. Pentru a scăpa de acest aspect neplăcut, tătați vârfurile mai des, în special pe perioada iernii.
Vitaminele pentru păr, necesare în anotimpul rece
Pe timpul iernii, corpul trebuie să primească suficiente vitamine. În cazul în care aveți o carență de vitamine, acest lucru se resimte asupra părului care devine tern și cade. În farmacii există numeroase suplimente nutritive special pentru păr, dar înainte de a apela la ele, ar trebui să consultați sfatul unui medic. Firul de păr este alcătuit din cheratină și elemente esențiale – fier, cupru, zinc, iod, apă. În cazul în care unul dintre aceste elemnte lipsește, părul are de suferit.
Țineți cont de faptul că părul este un adevărat barometru al stării noastre de sănătate. Medicii avertizează că, atunci când părul cade foarte mult, aceasta este un semnal al unor boli. Pe de altă parte, încercați să mâncați sănătos. Indiferent de calitatea produselor de îngrijire folosite, în cazul în care vă lipsesc din alimentație vitamine și nutrienți esențiali, firul de păr va avea de suferit.
Părul trebuie permanent hidratat
În primul rând, hidratarea trebuie să vină din interior. Clasica recomandare „beți cel puțin doi litri de lichide pe zi” nu ar trebui scăpată din vedere. Apa reprezintă principala sursă de hidratare atât a pielii, cât și a părului. De asemenea, trebuie folosite produse speciale de hidratare – sub formă de șampon, balsam și mască.
Atenție: există diferențe între un produs hidratant și unul nutritiv, citiți cu atenție pe eticheta produselor folosite care este rolul pe care acesta îl are asupra părului.
Truc pentru a proteja firul de păr: ultimul jet de la apa de clătire ar trebui să fie mai rece. În acest fel se întărește cuticula și mărește rezistența firului de păr.