Travel & Beauty

Meniu de sărbători: Somon în crustă de susan și maghiran

Peştele nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun ori de Revelion.

Potrivit tradiției populare, trebuie să mâncăm pește în noaptea dintre ani pentru a avea o trecere lină și ușoară în anul care urmează. Puteţi încerca somonul – un peşte mai scump, dar care poate fi preparat în combinaţii delicioase, cum ar fi susanul şi măghiranul.

Somonul este un peşte cu multe beneficii pentru sănătate – reduce riscul de infarct sau de apariţie a bolii Alzheimer. Atunci când îl preparaţi, încercaţi să nu îndepărtaţi pielea, aceasta conţine mari cantităţi de Omega 3, care ajung în carnea peştelui odată ce acesta este gătit. Nutriţioniştii recomadă două porţii de somon a câte 150 de grame pe săptămână.

Semințele de susan sunt foarte bogate în proteine, conțin calciu, fier și zinc, care ajută la funcționarea normală a organismului, la formarea oaselor și dinților, ajută la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților, previn impotența. Semințele de susan conțin antioxidanți și au proprietăți anti-cancerigene.

Maghiranul este o plantă ierboasă cu arome dulci de pin și citrice. Este remediu natural în tratamentul balonărilor, durerilor reumatice, gastritei, tulburărilor la menopauză, insomniilor, durerilor de cap, afecțiunilor renale, stărilor de nervozitate și menstruației însoțită de dureri.

De ce aveți nevoie:

Combinația dintre susan și măghiran îi conferă somonului o savoare și aromă specială, de care vă puteți bucura împreună cu cei dragi, în zi de sărbătoare.

Ingredientele sunt:

4 bucăți file de somon

sucul de la o lămâie

200 ml smântână dulce

o linguriţă rasă de ghimbir

3 linguri ulei de măsline

6 linguri seminţe de susan alb

o linguriţă pastă wasabi

2 linguri ulei de floarea-soarelu

sare și piper

maghiran tocat mărunt (uscat ori proaspăt, după preferințe).

Cum se prepară:

Curățați și spălați bucățile de somon și apoi ștergeți-le de apă cu prosoape de hărtie absorbantă.

Într-un vas, preparați un sos, amestecând uleiul de măsline, sucul de lămâie, smântâna, ghimbirul și apoi sarea și piperul, după gust.

Separat, puneți pe o farfurie semințele de susan și măghiranul.

Ungeți fiecare bucată de pește cu pasta wasabi, apoi le treceți prin susan și măghiran. Atenție: lăsați marginile peștelui neacoperite!

Așezați bucățile de pește pe o tavă cu o hârtie de copt unsă cu ulei și apoi le introduceți în cuptorul preîncălzit, timp de 40-45 de minute, la foc mic.

Se servește alături de sosul din smântână!