De câteva zile mă tot prinde dimineața cu ochii în tavan. Nu pot să dorm. Stau trează noaptea și adorm de abia dimineață când se luminează afară. Nu sufăr de insomnii, ci sunt jet lag-ed.
Pentru norocoșii care nu știu, jet lag este oboseală cauzată de diferențele de fus orar. Dacă ai zburat vreodată mai bine de 8 ore, și ai schimbat fusul orar atunci probabil că te-ai confruntat și tu cu această problemă.
De fapt, uneori e de ajuns chiar și o schimbare de fus orar de doar două ore, ca totul să se dea peste cap. Ba e zi ba e noapte, iar corpului tău îi e greu să se adapteze.
Cum scăpăm de jetlag?
Am o veste proastă. Nu scăpăm cu una cu două, vă spune cineva care stă cu laptopul în brațe și scrie acest articol la 4 dimineață. Am întors problema pe toate părțile și am descoperit că, pentru a ameliora acest coșmar trebuie să te pregătești dinainte, din avion.
Iată câteva sfaturi pe care intenționez să le pun în practică la următoarea călătorie lungă.
Pregătește-te înainte de zbor
Dacă știi că vei avea un zbor lung, fă câteva mici schimbări în ceea ce privește ora de culcare, cu câteva zile înainte. Culcă-te mai devreme, sau mai târziu, în funcție de cum va fi fusul orar al locului spre care te îndrepți. Când zbori spre est, încearca să dormi cu câteva ore mai devreme decât de obicei. Dacă zbori spre vest, rămâi treaz câteva ore în plus.
Setează-ți ceasul pe noul fus orar
Încearcă să te obișnuiești cu noul fus orar încă din avion. În felul acesta, te pregătești mental pentru noul ritm. Odată ce ai urcat în avion, setează ceasul pe ora locală a noii destinații și rămâi treaz dacă este încă zi.
Nu mânca prea mult
Mâncarea din avion nu se compară cu cea de acasă, asta e clar. Asta nu înseamnă că trebuie să te înfometezi dar less is more, se potrivește de minune în acest caz. Evită alimentele bogate în carbohidrați care te pot face să te simți greoi și obosit. Orezul, cartofii sau pastele consumate în timpul zborului, sau al unei escale, va crește nevoia de somn și pot fi foarte utile atunci când zbori spre est.
Dacă mergi spre vest, ar trebui să alegi alimente mai ușoare, mai bogate în proteine, pentru a te ajuta să rămâi treaz. Carnea, peștele sau ouăle sunt recomandate pentru că dau energie.
Bea multă apă dar evită alcoolul și cafeaua
Se știe că alcoolul, cafeaua și ceaiul negru deshidratează și, în cele din urmă, îți conferă o senzație de disconfort. Ba chiar s-ar putea să îți facă foarte rău și să accentueze jet lag-ul. Bea în schimb multă apă, ceaiuri din plante sau sucuri de fructe.
Expunere la lumină naturală
Stai cât mai mult în soare, în aer liber. Dacă poți, alege o cursă care să aterizeze ziua, pe lumină. Lumina solară te ajută să îți reglezi ceasul biologic, așa că vei avea mai multă energie dacă vei ajunge și vei simți că ai o nouă zi în față.
La întoarcere acasă
Păstrează-ți cel puțin 2-3 zile înainte de a întră în normal.
Aș zice chiar o săptămâna, dacă îți poți permite. Corpul tău are nevoie de câteva zile pentru a se readapta, în special dacă vii dintr-o zonă cu vreme caldă într-o zonă cu vreme rece, sau invers.
Dacă imediat cum te-ai întors te duci la muncă și îți reiei rutina zilnică îți vei revenii mult mai greu iar productivitatea ta va avea de suferit.
Reglează temperatura camerei
Odată ajuns acasă, îți garantez că vei avea probleme cu somnul. Prin urmare, poți face mici modificări în dormitor, care să te ajută să adormi mai ușor.
Reglează temperatura camerei undeva între 20-22 de grade Celsius. În timpul somnului, temperatura corpului scade, iar asta te ajută să dormi mai bine.
Ia melatonină
Stai liniștit, nu îți recomandăm pastile de dormit ci un hormon natural care este utilizat pentru a ajuta corpul să se întoarcă la programul său natural, după zboruri de lungă durată. Acesta îi indică creierului tău când este momentul să se relaxeze și să meargă la culcare. Luați o pastilă dimineața atunci când călătoriți spre vest și una seară atunci când călătoriți spre est. Nu dă dependență și se poate cumpără din farmacie, fără rețeta.