Situat în partea sudică a României, în regiunea Oltenia, județul Dolj dispune de numeroase obiective naturale, istorice sau culturale care merită din plin să fie explorate.
Ţi-am pregătit o listă cu cele mai importante atracții pe care să le descoperi în județul Dolj:
– Craiova –
Reședința județului este un adevărat centru turistic al României.
Craiova te impresionează în primul rând prin arhitectura clădirilor monument din centrul istoric, mai exact din Piața Mihai Viteazu.
Astfel, nu rata în Craiova – Casa Băniei (cea mai veche casă din oraș), Palatul Jean Mihail care găzduiește azi Muzeul de Artă, secțiile Muzeului Olteniei, Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru.
Cu siguranță îți va capta atenția Palatul Jean Mihail, adevărată bijuterie arhitectonică, cu scări şi coloane din marmură de Carrara, cu pereți interiori tapisați cu mătase de Lyon, cu candelabre din cristal de Murano şi oglinzi venețiene.
La Muzeul de Artă găzduit de acest Palat găsești expuse lucrări de artă deosebit de valoroase (pictură, sculptură şi artă decorativă românească şi străină, dar şi desene şi gravuri).
La Secția Științele Naturii de la Muzeul Olteniei ai ocazia să vezi expozițiile de bază şi permanente: Oltenia Terra Fossilis, Ecosisteme din Oltenia, Universul şi Sistemul nostru Solar. Te așteaptă aici şi magazinul de artă tradițională Carul cu oale, cu sculpturi din lemn şi ceramică, covoare şi costume populare din zonă.
Clădirile religioase din Craiova datează din vremuri medievale şi uimesc prin combinația de stiluri arhitectonice şi picturile interioare. Printre acestea se numără Mănăstirea Coşuna, Biserica Madona Dudu sau Biserica Mântuleasa.
Dacă vrei să ai parte de o experiență cultural-artistică în Craiova mergi la Teatrul Naţional Marin Sorescu sau la Filarmonica Oltenia.
Tot în Craiova, te surprinde şi Parcul Naţional Nicolae Romanescu, un adevărat monument de arhitectură peisagistică, al treilea ca mărime din Europa.
– Palatul Marincu din centrul orașului Calafat –
Construcția este realizată după planurile arhitectului Paul Gottereanu care a proiectat numeroase construcții de seamă din București şi din ţară.
Astăzi Palatul găzduiește Muzeul de Artă şi Etnografie. Acesta dispune de numeroase expoziții permanente de obiecte de artă şi expoziții personale ale anumitor artiști contemporani din ţară şi din străinătate.
– Crama Segarcea –
Între Craiova şi Calafat, treci prin orașul Segarcea.
Acesta este renumit pentru podgoriile sale. Dar şi pentru Crama Segarcea, proprietatea regală din timpul lui Carol I.
– Băilești –
În orașul Băilești vizitează Muzeul Câmpiei Băileștilor şi Casa Memorială Amza Pellea.
Obiectivele naturale ale județului Dolj se remarcă şi ele prin unicitate.
– Lacul Bistreț –
Aflat pe teritoriul comunelor Bistreț şi Cârna.
Este deosebit de frumos pentru că este locul de refugiu al păsărilor călătoare.
Peisajul este unul aparte.
– Rezervația Ornitologică de la Ciupercenii Vechi –
Aici întâlnești egretta albă, barza neagră, lișița, stârcul roșu sau raţa pestriță.
– Plenița –
Aici ai ocazia să admiri o specie rară de bujor sălbatic Paeonia Peregrina la Rezervația de bujori sălbatici de la Plenița.
Nu ezita să îți planifici o călătorie împreună cu familia şi prietenii pentru a descoperi locuri minunate în județul Dolj.