Tot ce trebuie să ştii despre restaurantele cu stele Michelin

Cum se obțin stelele Michelin? travelandbeauty.ro

A mânca nu mai este demult o simplă necesitate pentru unii oameni, cum era considerată acum sute de ani, ci un adevărat stil de viaţă. Responsabili pentru acest fapt sunt mulţi factori, începând de la programele TV care au popularizat o gamă variată de emisiuni cu şi despre gătit, târgurile culinare, dar şi oamenii din social media care ne ademenesc spre noi restaurante.

În prezent, maeştrii bucătari, care poartă cu mândrie denumirea de „Chef”, sunt priviţi ca nişte adevărate vedete rock, iar restaurantele care deţin stele Michelin au devenit nişte locuri de pelerinaj pentru orice gurmand cu pretenţii.

Cum se obţin însă stelele Michelin?

Stelele Michelin sunt garanţia calităţii, iar restaurantele care le deţin oferă adevărate experienţe culinare pe care cu siguranţă nu le vei găsi în alte locuri și nici nu le vei uita prea ușor.

Mai exact, o modalitate de a clasifica restaurantele în funcţie de calitate, creativitate, măiestria bucătarului, raport calitate – preţ, respectarea standardelor culinare şi atenţia la detaliu a tot ceea ce înseamnă produsul finit.

Ghidul Michelin s-a născut în anul 1900 și a fost întocmit de fraţii Michelin, abia anul 1936 însă este începutul care marchează acordarea de stele Michelin pentru restaurante.
Michelin acordă de la 1 la 3 stele restaurantelor, pe baza unor recenzii anonime. Experţii Michelin oferă aceste stelele ţinând cont de calitatea, măiestria, personalitatea şi măiestria mâncării.

Stelele Michelin sunt deosebit de importante pentru un chef, fiind acordate de către o echipă de experţi anonimi, care verifică multe aspect ale restaurantului – mâncarea, estetica ei, ambianţa şi complexitatea meniului. Procesul este foarte laborios: pentru o stea restaurantul primeşte 4 vizite naţionale; a două stea Michelin este acordată după 10 vizite a inspectorilor naţionali şi francezi, iar a 3 stea Michelin este acordată numai după controlul inopinat şi detaliat al inspectorilor internaţionali.

Stelele se acordă astfel:

• 1 stea Michelin: un loc bun unde să te opreşti din călătoria ta, care indică un restaurant foarte bun din categoria să, oferind preparate la un standard înalt de calitate.
• 2 stele Michelin: un restaurant care merită încercat, care indică o bucătărie excelentă, cu feluri de mâncare selectate şi create cu atenţie, de o calitate extraordinară.
• 3 stele Michelin: un restaurant care merită o călătorie specială, indicând o bucătărie excepţională, unde oaspeţii mănâncă extrem de bine, de-a dreptul încântător. Meniuri distinse executate cu precizie şi cu ingredient de cea mai înalta calitate.

„Stelele Michelin sunt Oscarul în lumea noastră. Dar, faţă de Oscar, stelele pot fi retrase, aşa că oricând putem pierde totul. Acest lucru ne obligă să ne provocăm şi să ne depăşim limitele constant”, spune Marcus Wareing, Chef-ul britanic posesor al două stele Michelin şi prezentator al celebrului show Master Chef” de la BBC TV.

În 2017, ţară cu cele mai multe restaurante deţinătoare de 3 stele Michelin este Japonia, unde poţi găsi 33 de astfel de restaurante. Aceasta este urmată de Franţa, cu 26 de restaurante premiate.

Din păcate, în România nu avem încă niciun restaurant care să fi obţinut măcar o stea Michelin. Sperăm că lucrurile se vor schimba la un moment dat.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.