
Oamenii sărbătoresc sfârșitul iernii prin diverse tradiții și festivaluri. Unele dintre aceste tradiții datează de mii de ani.
Să urmărim o serie de astfel de sărbători pentru a vedea cum celebrează alte culturi sezonul primăverii.
Marzanna – Polonia

Această sărbătoare datează din secolul al XVI-lea și se numește „Înecarea Marzanei”. Marzana este o păpușă care simbolizează frigul.
Păpușile fac paradă pe străzi, iar apoi sunt duse la râu pentru a fi „înecate”, această practică simbolizând de fapt încheierea sezonului iernatic.
Sechseläuten, Elveția

Elvețienii marchează finalul iernii printr-un show în care un „om de zăpadă” este incendiat, pentru a marca venirea florilor și a zilelelor mai luminoase.
Această tradiție se numește și datează de asemenea din secolul al XVI-lea.
„Omul de zăpadă” nu este creat din zăpadă, desigur, ci din alte materiale și este adeseori „umplut” cu materiale explozibile.
În prima zi de martie, Lanark, Scoția, copii își pun în jurul capului mingiuțe de hârtie mototolită. Ei aleargă în jurul clopotniței orașului, până la ora 18:00, când încep să bată clopotele, ca și cum acestea ar izgoni spiritul iernii.
Cimburijada, Bosnia

Mii de oameni se adună în Zenica, Bosnia, pentru Festivalul „Ouălor jumări” care are loc la începutul fiecărei luni de Martie.
Sunt gătite cantități impresionante de ouă, un simbol al noii vieți, care se dau mai departe gratis participanților.
Tradiția datează de câteva sute de ani și atrage vizitatori din întreaga țară.
Hanami, Japonia

Faimoasele flori de cireș sunt un binecunoscut spectacol al naturii care în Japonia se desfășoară de la finele lunii martie până la începutul lunii mai.
Oamenii urmăresc cu atenție previziunile meteo, încercând să ajungă în Hanami în perioadele de vârf.
Japonezii întâmpină primăvara organizând „mici banchete” sub copaci, o tradiție care are loc de secole.