Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro

An de an, Crăciunul aduce bucurie în sufletul creștinilor, fiind o ocazie pentru întreaga familie de a se reuni și a petrece împreună cea mai importantă sărbătoare. Și cum Spiritul Crăciunului ne-a cuprins pe toți, cu mic, cu mare, este timpul să vorbim puțin despre ritualurile și obiceiurile de Crăciun din jurul lumii.

Iată cum se pregătesc oamenii din lumea întreagă pentru cea mai importantă sărbătoare de iarnă.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Veche felicitare reprezentându-l pe Krampus, sursa foto: Pinterest

Austria

Austria se remarcă prin celebrarea Krampustag, ce ia în serios plimbarea diavolilor Krampus pe străzile orașului, în căutarea celor care merită să simtă fiorul bicelor lor.

„Perchten” sunt spiritele păgâne și ritualurile lor, respectate în oraș. Acestea colindă lumea singure sau în grupuri, în special în nopțile de iarnă, preferate fiind noaptea dinaintea Sfântului Nicolae (6 decembrie), noaptea dinaintea solstițiului de iarnă (22 decembrie) și cea dinaintea Bobotezei (6 ianuarie). Tinerii austrieci poartă costume înfiorătoare și se plimbe pe străzi, sosirea lor fiind anunțată de larma copiilor și clopotele pe care le poartă asupra lor.

În perioada sărbătorilor, austriecii pregătesc Adventskranz, o coroniță din ramuri verzi, pe care o decorează cu funde și patru lumânări. Începand cu 1 decembrie, în fiecare zi de duminică, se aprinde o lumânare și se cântă colinde.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Tio de Nadal, sursa foto: Pinterest

Spania

Spaniolii marchează începutul sărbătorilor de Crăciun încă de la jumătatea lunii decembrie și se termină pe 6 ianuarie, de Ziua regilor. În majoritatea orașelor, casele sunt decorate cu pomi de Crăciun sau cu scena Nașterii. În ajunul Crăciunului, spaniolii aprind lumânări și merg la biserică pentru La Misa del Gallo, după care se întorc pe străzi cu lumânările aprinse, cântând la tobe.

Un delicios preparat tradițional nelipsit de pe masa de Crăciun a spaniolilor este Pavo Trufado de Navidad, curcanul umplut cu ciuperci și rumenit la cuptor. Catalanii ne surprind cu un obicei mai ciudat. Aceștia scobesc o buturugă de lemn și o decorează cu o față zâmbitoare (Tió de Nadal) pe care o umplu apoi cu multe dulciuri.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
sursa foto: Pinterest

Italia

În Italia, sărbătorirea Crăciunul începe cu opt zile înainte și poartă numele de Natale. În aceste zile, copiii colindă din casă în casă, dar recompensa vine mai târziu, ei primindu-și darurile de abia pe 6 ianuarie. Conform tradiției, aici Moș Crăciun a fost înlocuit de Befana, o vrăjitoare hidoasă, dar bună la suflet, care călareste pe mătură și verifică cine a fost cuminte și cine nu de-a lungul anului.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Coronița de Advent, sursa foto: Pinterest

Germania

Se zvonește că împodobirea bradului de Crăciun ar fi un obicei ce provine de la germani, care își decorau pomii cu panglici colorate, lumânări și diverse dulciuri.
Weihnachten, Crăciunul din Germania, este foarte asemănător cu cel din Austria, fiind strâns legat de Krampus, personajul malefic care pedepsește copii neastâmpărați. În Ajun, se cântă O Tannenbaum și Stille Nacht, iar copiii desfac nerăbdători cadourile.

Mulți germani țin Postul Crăciunului, considerat un timp de pregătiri religioase în vederea întâmpinării Copilului Hristos. La fel ca și austriecii, postul tradițional al germanilor include activități precum Adventskranz (Coronița de Advent), o coroană din ramuri de brad, prevăzută cu patru lumânări, care sunt aprinse succesiv în cele patru duminici din timpul postului.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Scena Nașterii Domnului, sursa foto: Pinterest

Portugalia

În Ajunul Crăciunului, portughezii se gătesc frumos și participă la „slujba cocoşului” („missa do galo”) unde fiecare participant primește o portocală și cadouri tradiţionale.
Moș Crăciun este numit Pai Natal și aduce cadouri copiilor în Ajunul Crăciunului. Se spune că este bine ca în Ajun să ardă în șemineu un trunchi de măslin sau de castan, fiind o tradiție aducătoare de noroc și prosperitate. Printre deliciile aflate pe masă de Crăciun a portughezilor menționăm batogul cu varză, cartofi şi ulei de măsline, urmat de nici mai mult nici mai puțin de 13 tipuri de desert, simboluri ale lui Iisus şi cei 12 apostoli.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Desertul frantuzesc destinat Crăciunului, sursa foto: Pinterest

Franța

Și în Franța există obiceiul arderii unei buturugi de lemn în seara de Ajun, nu înainte de fi stropită cu vin roșu și ulei. În zilele noastre, buturuga a devenit La Bûche de Noël, un desert tradițional cu ciocolată, care are forma unei bucăți de lemn.

Meniul de Crăciun diferă de la o regiune la alta. Parizienii prefera scoicile si pate de foie gras, în Alsacia se serveşte gâscă, iar în Burgundia curcan cu castane. Peste tot sunt nelipsite însă salate, prăjiturile, fructele și vinul.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
O cutie de petarde din Țara Galilor, sursa foto: Pinterest

Marea Britanie

Marea Britanie serbează cu gălăgie mare Crăciunul, prin intermediul Christmas Cracker
(petarde), care produc un zgomot de pocnitoare, folosite în cadrul diferitelor mese tradiționale de Crăciun.

Este vorba de un sul de carton care conține o surpriză, învelit în hârtie colorată și care se trage pentru a fi desfăcut de la ambele capete și care face un poc! Copiii britanici care au fost cuminți îi scriu scrisori lui Moș Crăciun, dar nu le expediază prin poștă, ci le ard în șemineu, pentru ca Moș Crăciun să le citească dorințele în fumul ieșit pe horn.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
sursa foto: Pinterest

Australia

În Australia, ca în toată emisfera sudică, Crăciunul are loc în mijlocului sezonului de vară, când toți copiii întră în vacanță. Împodobirea bradului, colindele și cadourile sunt și la ei o tradiție, însă, când ajunge în Australia, Moș Crăciun călătorește într-un vehicul tras de canguri. Pe 26 decembrie, australienii serbează Boxing Day când ies la plajă și se desfată cu grătare. Este vorba de o tradiție veche care a început în Evul Mediu, în Marea Britanie, când cutiile milei păstrate în biserici erau deschise, iar banii adunați erau donați săracilor.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Orașele americane sunt împodobite de Crăciun de milioane și milioane de luminițe, sursa foto: Pinterest

Statele Unite ale Americii

În America, este o adevărată nebunie legate de Crăciun, decorul și muzica specifică apărând deja la sfârșitul festivităților de Halloween, la final de octombrie.
Cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, se aprinde câte o lumânare, fiecare cu o anumită semnificație, iar în Ajunul Crăciunului cele cinci lumânări sunt reaprinse pentru a sărbători Nașterea Domnului. Meniul tradițional de Crăciun include curcan sau șuncă și sos de merișoare, dar și o prăjitură din fructe confiate, meniul fiind destul de asemănător cu cel servit de Ziua Recunoștinței.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Moscova în perioada sărbătorilor, fotografie de Kristina Makeeva, sursa foto: Pinterest

Rusia

În Rusia, Crăciunul a redevenit o sărbătoare ca la carte de abia din 1991 încoace, cu precizarea că se serbează pe 7 ianuarie, după modelul calendarului vechi.
În timpul Uniunii Sovietice, Crăciunul nu prea era sărbătorit, brazii de Crăciun fiind interziși până în 1935, iar Crăciunul, un eveniment pe care autoritățile nu-l simpatizau.

Masa tradițională de Crăciun a rușilor este foarte bogată și extrem de consistentă. Printre specialitățile tradiționale de Crăciun se numără gâsca cu mere, rață cu mere sau purcelul umplut dar și kutia, un fel de terci din cereale, miere și fructe, pe care rușii îl mănâncă din același vas, ca semn al unității.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
Creștinii chinezi folosesc ghirlande de hârtie pentru a decora cu ocazia sărbătoririi Crăciunului, sursa foto: Pinterest

China

În China nu sunt foarte mulți oameni de origine creștină, motiv pentru care tradițiile nu sunt la fel de importante precum în alte țări. Cei care celebrează totuși această sărbătoare fac un brad pe care îl împodobesc cu decorațiuni din hârtie și decorează casele cu felinare, ghirlande sau flori. Printre tradițiile de Crăciun din China se numără și oferirea de mere învelite în hârtie colorată.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun din jurul lumii - travelandbeauty.ro
O gheișă care deși păstrează tradițiile japoneze a împrumutat obiceiul împodobirii bradului de Crăciun, sursa foto: Pinterest

Japonia

Japonezii îmbrățișează alte religii, budhismul şi shintoismul fiind religiile majoritare, dar asta nu îi împiedică să sarbatorească și Crăciunul, când împrumută obiceiurile americanilor, și își trimit cadouri și felicitări. Ziua de Ajun e considerată un fel de zi romantică, care seamănă mai degrabă cu Valentine’s Day. Prin urmare, în ajun, multe cupluri ies la restaurant unde își sărbătoresc dragostea și își oferă cadouri.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.